ВходМоите любими 3 TED видеаПубликувано на: 11.03.2014

Автор: Десислава Докина

     

Когато стане дума за видео платформа, първосигнално в съзнанието ти изскачат Youtube и vbox7.com, нали? Не се съмнявам има и други, на които си попадал, а може би дори и следиш с голям интерес, но е неоспорим факт, че споменатите две са най-големите и популярни онлайн сайтове за видео споделяне.

 

За мен лично има една видео платформа от ново поколение, където винаги съм намирала вдъхновение и съм се зареждала с положителна енергия. Споделям с вас платформата: http://www.ted.com/ , известна с мотото си

 

Ideas worth spreading* (идеи, които си струва да бъдат споделяни)

 

 Не, не бива да има млад тийнейджър в България, който да не знае за тази платформа и да не е изгледал нито едно клипче от нея, заради :

 

1) вдъхващите дух на свобода, увереност и сила на духа, клипчета и идеи.

2) лекторите, които гледат с позитивни очи, които вярват, че светът е такъв, какъвто си го направим. Хора, които ако не харесват света, го променят, а не чакат той да ги промени.

3) Не, не трябва дори да си помисляте, че гледането на клипчета в тази платформа е губене на време. Изгледайте няколко клипчета и ще видите как ще се пристрастите към дрогата на идеите, които си струва да бъдат споделяни.

 

Когато започнах да пиша тази статия умишлено си поставих ограничението да споделя с теб 3 любими мои TED клипчета, осъзнавайки трудността на така поставената задача, но приемайки я като предизвикателство. Ще ви представя онези 3 видеа, които за мен са синоним на майсторство в презентирането и говоренете пред публика.

Номер едно в моята импровизирана класация е клипчето на феноменa Джейми Оливър в кулинарния бранш.

Английският кулинар представя ново и различно свое лице – лице на човек, отдаден на каузата за здравословното хранене и отстояващ вижданията си със страст и даже с ярост към апатията и глупостта на хората относно това, което ядат. На мен ми бяха необходими точно 90 секунди, за да се заразя от неговата емоция. А след като изгледах цялата му беседа си казах: Не мога да остана безучастна!

 

  

Сет Годин е един от най-големите съвременни бизнес лидери и е човекът, от когото искрено се възхищавам и се уча.

Като презентатор демонстрира изключително владеене на говора като инструмент за въздействие и използва всичките му специфики – ритъм, интонация, сила и динамика. Майсторски слайдове, съставени само от картинки !

 

 

Ако ти е харесал този презентатор, не пропускай да изгледаш още едно негово невероятно видео, заснето за TED Youth „Stop-Stealing-Dreams”. Тук Сет Годин очертава накратко причините днешното образование да бъде такова, каквото е, както и последствията – послушни учащи се, които най-често получават отлични оценки за това, че са запомнили наизуст и възпроизвели определен обем информация, но не са в състояние да мислят самостоятелно и изобретателно.

А това ражда посредственост, за съжаление :/

http://tedxtalks.ted.com/video/STOP-STEALING-DREAMS-Seth-Godin

(Субтритри за тази беседа за налични на: английски, полски, португалски и испански)

 

Тони Робинс - защо правим това, което правим! Ако не си се замислял, направи го...важно е! Каква е мотивационната сила, движеща конците на живота ни. Виж тук клипчето на човека-ураган на сцената, изгледано от 11,112,021 души. Този човек чрез масивното си присъствие на сцената успя да ме въвлече в комуникацията, макар и стояща зад монитора. 

 

 

 

А какво е TED?

 

TED (Technology Entertainment and Design) е глобална платформа, създадена за идеи за споделяне <-- това е официалното мото, под което е създадена и се развива платформата, а аз бих добавила: платформа, вдъхваща сили за стойностно съществуване и вдъхновение.

Вече над 25 години TED дава възможност на световноизвестни учени, дизайнери и културни иноватори да споделят своите идеи със света в рамките на 18 минути.

За да споделят идеите си и хората, които още не са добили световна известност, в духа на "идеите за споделяне" TED създава и програмата TEDx.

TEDx е програма за местни, самостоятелно организирани събития, които събират хора, за да споделят преживяване подобно на TED.

 

За клипчета от български лектори, във формата на TED, може да разгледате tedxbg.org

 

 

Ако и ти имаш свои любими клипчета, сподели ги с нас, защото не е достатъчно да имаш само идеи, а да намериш и съмишленици и сили, за да направиш всичко по силите си, за да ги реализираш.

 

 

WishBOX - Мечти в действие!