ВходСъбитието, което не беше за изпусканеПубликувано на: 06.03.2014

Снимка: Иван-Александър Кютев

Автор: Василена Василева 

 

Хей, ти! Присъства ли на вчерашното супер яко събитие “Аз, инженерът”? То бе организирано от нас WishBOX.org и "Интер Експо Център"и бе първото по рода си кариерно изложение-конференция-форум-супер събитие в сферата на инженерството.

 

Залата, която ни бе отредена бе препълнена през цялото време – над 650 младежи бяха отделили деня си, за да присъстват на тази невероятна среща. Ученици и студенти с интерес слушаха кариерните напътствия на професионалисти от различни сфери на инженерните науки - IT, автомобилостроене, чипове, машиностроене, събитийно инженерство. На събитието имаше над 20 компании, които представяха дейността си чрез работилници. Всеки любознайко имаше шанс да разгледа как се проектират стени за катерене, как се прави дизайн на стратосферна мисия, каква техника се използва за оборудване на най-големите събития и куп други интересни задания и изобретения. Всеки посетител можеше свободно да зададе своите въпроси на представителите на компаниите, на които с радост получаваше отговор, а някои дори и стаж! Една от най-интересните части пък бе състезанието по роботика на Роболига. В него се включиха любители, клубове към университети, училища, частни и държавни фирми.

 

 

“Всеки има силни страни, независимо от своя пол, възраст, предистория, преценете кои са вашите силни страни и в коя област бихте искали да се развивате”, така отговори на въпроса “Как жена се е захванала с инженерната професия” Кристина Стоицова, директор "Научноизследователска и развойна дейност" в софтуерната компания VMware.

 

Ивайло Пенчев пък, който е сериен предприемач и основател на кoмпанията за стени за катерене Walltopia сподели: “За да сте щастливи трябва да сте полезни на околните! Трябва да бъдете много добри в нещо. А, за да стане добри в това нещо, трябват системни усилия!”

 

За да бъдеш инженер не е важно на колко години си! Това бе доказано от двамата приятели Любомир Янчев и Атанас Атанасов, които в момента са 12-ти клас. Любо е създател на система за гласово управление на дома  "Мелиса", като впоследствие опростява проекта си до мобилно приложение за управлние на климатици през интернет. Цялата идея пък била вдъхновена от филма “Жилезния човек”, но щом разбрал колко струва решил сам да си го направи. Колкото до Наско, той работи върху таблет за незрящи, като в момента си сътрудничи с БАН по разработката на специален материал, който е необходим за релефния дисплей на устройството.

 

Един от най-препоръчваните съвети бе “Забавлявайте се!”.

 

Петър Митев, който есъосновател на компанията "Хаос Груп" сподели: “Ако не се забавлявате, животът ви ще стане скучен!”.

 

“Възползвайте се от всички шансове, които се изправят пред вас”, пък бе съвет на Георг Свендсен, директор "Изграждане на мрежата" в Globul.

 

Надявам се повече хора да се вслушат в съветите изброени по-горе, защото.. замисли се – работата ще заема доста голяма част от живота ти и ако не ти е приятна, то това ще бъде за теб пълен Ад. Моят съвет е следния: Намери нещото, в което си най-добър, след това се труди, забавлявай се, труди и няма да чувстваш работата си след време като задължение, а като удоволстие!

 

Някои от интересните инициативи и проекти, които бяха споменати от лекторите и които може да разгледате са: 

 

Scientix

Space App Challenge

Space Challenges

 

 

WishBOX - Мечти в действие!