Вход3 март – най-българският празникПубликувано на: 03.03.2014

Автор: Василена Василева 

 

 

Днес сме 3 март. На този ден честваме освобождението на нашата родина България.

 

А ето как звучи и исторически казано:

 

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, днешен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество.

 

Доста време прекарах в размисли, за да започна да пиша. Говорих си с доста хора на тема освобождението на България и всички те казваха “гордея се, че съм българин\ка”. Ставаше ми хубаво да ги слушам и се усмихвах с думите на ум “имаме бъдеще”. Още по-хубаво ми ставаше от факта, че тези хора бяха млади. Също като мен. Те ми доказаха, че все още има надежда.

Реших да споделя казаното с теб и се надявам, че и ти си един от тях.

 

“На 3 март 1878г. българите успяваме да извоюваме сводобата си. Според много хора ние сме я получили наготово. Не така обаче стоят нещата - пет века ние сме били клани, бесени и потурчвани против волята си. Всичките въстания говорят за друго, кланетата в Батак и Стара Загора говорят за друго! Телиш и Казанлък говорят за друго! Най-важните боеве, които позволяват на Русия да надвие Османската империя, са водени и спечелени от българи - боевете при Шипка. Там, при Шипка, се ражда свободата! Там, където 4 500 опълченци, начело с ген. Столетов спират най-кръвожадната турска армия, водена от Сюлейман паша! Благодарение на тези смели български мъже и жени, дали живота си за свободата на България, днес ние празнуваме свободата си, но дали я заслужаваме?

Велислав Вържалски, 17 години

 

 

Мисля, че това е един ден от цяла една година, в който всеки български гражданин трябва да се почувства истински БЪЛГАРИН. И да оцени това, заради което сега е жив!

Веселин Чалъков, 18 години

 

 

3 март 1878 година. Събитие, което винаги ще помним. Преди 136 години на тази светла дата България се освобождава от Османска власт. За жалост сега, в наше време много хора или по-скоро тийнейджърите не знаят какво празнуваме на тази дата или въобще не ги интересува. Тъжно е да гледаш хора, които не знаят кой е Христо Ботев или кое е името на Васил Левски. Как крадат части от паметниците и как буквално се гаврят със снимките им. За мен 3 март е едно много важно събитие, помня имената на хората ,които са извършили велики дела за България. Всичко, което са направили е за нас,за да бъдем свободни. Но нашето поколение не го оценява. Аз съм една от тези, които живеят в чужбина, но не забравям България. Винаги помня важните събития и не спирам да се гордея с  това, че съм българка. Каквото и да става сега в държавата трябва да сме силни. Може да не харесваме държавата ,но обичаме родината. Защото там е мястото, където сме израстнали, мястото с такава голяма история, с която трябва да се гордеем. Нека не забравяме тези велики хора, които заради тях сега сме свободни! Нека им благодарим и ги уважавим поне малко, като почетем паметта им!

Радина Райкова, 14 години и половина

 

 

“Смятам, че 3 март е най-светлият български празник. Празник, който бележи най-важното събитие в българската история и може да служи и за доказателство, че и малкият и разединен български народ може да сътвори чудеса.

Антон Санков, 17 години

 

 

“За мен 3 март е ден, в който всеки трябва да се чувства горд, че е българин. И не само на 3 март. Ако се вгледаме назад във времето ще видим, че България е имала много славна история. Може би забързани в напрегнатото ежедневие, не можем да оценим наистина какви герои сме имали. От друга страна и медиите постоянно ни заливат с информация, която кара българина да се чувства без самочувствие. Но за щастие има герои и в днешно време. Това са спортисти, учени, а и обикновените, честни хора, които са сред нас, и които ни карат да се гордеем, че сме българи. 

Петър Кесов, 28 години

 

 

3 март. Мисля, че това е един от най-хубавите български празници. Свързан е със освобождението на България от турско робство. На този ден се чувствам горд, че съм българин. Всяка година посещавам честването му на прохода Арабаконак.

Георги Джамбазов, 14 години

 

 

“Определено бих казала, че по-български празник не съществува. Това е най-силната дата в цялата ни история. Само си представи онези 500 години на робство. 500 години и ние сме още народ и сме свободни. И всичко това, заради вярата, която прадедите ни са имали. Заради държавата! За България! Красиво е просто каква вяра сме имали, колко силен народ сме били. Възхищавам се на България тогава.

Паулина Венкова, 17 години

 

 

WishBOX - Мечти в действие!