ВходБаба мартенски ръкоделияПубликувано на: 27.02.2014

Автор: Десислава Докина

 

В тази статия, за вас - скъпи читателчета/мечтателчета, съм подбрала идеи и вдъхновения за баба-мартенски декорации :) Събирала съм идейките от различни места през последните 2-3 години, тъй като съм голям почитател на собственоръчните творения и превръщането на обикновени и на пръв поглед непотребни предмети в красиви вещи с персонален и уникален отпечатък. Ще се радвам някои от тях да вдъхновят и теб.

 

Ще си позволя да цитирам баба ми. Тя винаги ми е повтаряла - Мартеница се дава за здраве и плодовитост. Чрез лично направена мартеница освен пожелание, даряваш и част от сърдечен труд на обични хора. Не се продава, дарява се, както и здравето не се купува!  Да си подарим мартеници от сърце ...

 

1) Първото ми предложение за теб е изработване на сладки пеперудки в стил Баба Марта.

 

Това е крайният резултат,

а за направата му са необходими:

- 2 броя клечки за зъби (за една пеперудка)

- 4 броя мъниста

- бяла и червена прежда – тематичните за месеца цветове J

-  различен от бял/червен конец с метална нишка, така че да може да бъде огъван и да се заформят различни формички с него

- лепило („Капчица” или подобно)

За направата на тези страхотни и интересни пеперудки са ти необходими не повече от 10 минутки и както видя изключително малко и лесни за набавяне консумативи. Бързо тичай до най-близкото магазинче или се разрови вкъщи и се захващай с тази креативна задачка. Забавно е и действа доста зареждащо :)

Начин на изготвяне:

1) вземи двете клечки за зъби, кръстосай ги и сложи една капка лепило в средата, където е единствената допирна точка на клечките. Намотай в средата и малко конец, за да бъдат по-стабилно застопорени клечките, така че да не се разместят.

 

 

2) там, където след кръстосването на клечките се е заформил ъгъл, започни да намотаваш конците. Най-артистични и красиви според мен се получават пеперудите с едно бяло и едно червено крило. Ето какво трябва да направиш на практика:

 

 

3) прекарай конеца през двете страни, за да се заформят по-добре крилата на всяка пеперудка.

 

4) залепи по едно мънисто във всеки един от четирите ъгъла на клечките

5) в средата на пеперудката намотай и конец с метална нижка, за да оформиш и „антенките” на бяло-червеното насекомо

6) подарете сътвореното от вас на човек, който обичате или просто поставете на видно място, така че да ви радва през целия месец. Ако съхраниш пеперудките добре, те ще пърхат около теб и следващата година по това време.

 

2) Мартенички с копчета

Сигурна съм, че за 1ви Март планираш да купиш не по-малко от дузина гривнички за твои приятели. Защо не им направиш по една гривничка собственоръчно, като си набавиш следните материали:

- 1 копче (за предпочитане бяло или червено)

- бяла и червена прежда – 3-4 връзки с дължина, необходима за обхващането на китката

Започни да прекарваш конеца през дупките на копчето по всевъзможни начини. Ето ти един примерен вариант:

 

 

3) Щъркелчета от дървени шишчета и памучни тампони за лице

Знам колко странно ти звучи, затова ти показвам веднага снимка на крайния резултат:

 

Необходими материали:

- 2 броя тампони за почистване на лице

- 1 брой дървено шишче

- червен и черен лист от гланцово блокче

- лепило

- и неизменните за празника бял и червен конец

За направата на щъркелче, следвай следните стъпки:

1) Вземи шишчето и залепи на него, едно под друго двата тампона

2) изрежи от гланцовото блокче черна или червена човка за бъдещия щъркел

2) омотай белия и червения конец и ги завържи на панделка на „шията” на щъркела

3) с черен химикал нарисувай очи на щъркелчето от двете страни на горния тампон

4) залепи човката

 

В случай, че искаш да вържеш матеничка на доста хора и си фен на класическите и изчистени гривнички, ти предлагам много лесен за изпълнение начин за собственоръчно изработена мартеничка.

 

Рецептата е следната – две нишки (бяла и червена, разбира се) с еднаква дължина се вързват в единият край. После всяка се усуква и като се пуснат, мартеницата е готова. Проблемът при мен беше, че аз имам доста познати и ми трябваха промишлени количества. гривнички миналата година. За по-бързо и лесно навиване на конците прежда използвах миксер ( и с пасатор става). Закрепяш конеца и пускаш миксера на бавна степен. Може да използвш всичко, което се върти. По-миналата година използвах една от онези електрически бъркалки за капучино. Така може да правите мартеници по два-три метра и после да ги нарязвате на малки части.

Нека да не забравяме традициите и вдъхновенията, да запазим гордостта и достойнството на българския дух ... и да вплетем в този български символ за светли дни - МАРТЕНИЦАТА ... надежда - бяла и чиста като първите пролетни цветя, любов и пожелания за здраве през цялата година.

 

 WishBOX - Мечти в действие!