ВходВ цитати... Дъглас КупландПубликувано на: 02.03.2014

Подбрал: Росица Митрева

 

  

 

“Чакаш съдбата да промени живота ти, а всъщност ти самият трябва да направиш това!”

 

Дъглас Купланд е Канадски писател, роден на 30 декември 1961 г. и в момента е на 52 години.

 

“Работил съм на около 20 места, големи и малки неща и никога не съм си мразил работата. В момента, в който вече няма какво повече да науча покрай работата си, аз просто се махам от там.”

  

Той има 13 издадени романа, 2 сборника с кратки истории, 7 книги с нехудожествена литература и  няколко сценария за филми и телевизионни сериали. За съжаление, нищо още  не е преведено на български.

  

“Човешките същества са единствените животни, които си мислят, че ще променят себе си просто като се преместят да живеят на друго място. Птиците мигрират, но това не е съвсем същото нещо.”

 

Повечето му романи включват теми като постмодерната религия, Web 2.0 технологията, човешката сексуалност и поп културата.

  

“Не харесвам телефоните. Не ми харесва като звънят.Трябва да вдигнеш само защото звъни. Не обичам и да отварям писмата си. Странен съм.”

  

Първият му роман “Generation X: Tales for an Accelerated Culture”  излиза 1991 година.

  

“Не, благодаря, но не искам зеленчуци. Платил съм си кравата да ги изяде вместо мен.”

  

Романите му са също толкова странни и заплетени колкото заглавията им, но точно това е чара на Купланд (който заплени и мен самата) .Примери са: “Shampoo Planet” - Шампоанена планета  (1992), “Girlfriend in a Coma” - Приятелка в кома (1998). *Това е превод направен от автора на статията, а не официален превод на заглавията.

  

“Парите вече не са пари. Времето не се усеща като време. Твоето усещане за общество се е изпарило също или обществото просто се е превърнало в нещо, което посещаваш в два сутринта на някакъв уебсайт.”

 

Списъкът от готини романи продължава с:  “Hey Nostradamus!” (2003), “jPod” (2006), “Generation A” (2009), “Player One” (2010), “Worst.Person.Ever.” (October 2013).

 


“Един мъж няма да прочете e-mail от някоя жена ако писмото е по-дълго от 200 думи.”

 

Той пише роман със заглавие: “God Hates Japan”  - Бог мрази Япония(2001), който публикува само в Япония. Книгата е на японски с много молко думи на английски. И наистина книгата много се харесва от хората в Япония. 

 

 

“Баща ми никога не ми е задавал въпроси. Нито един въпрос. Това беше някакъв вид свобода, която получавах. Позволи ми да си изградя собствен начин на мислене.”

 

 

Романът на Дъглас Купланд - “Player One: What Is to Become of Us” (2010), който може да се преведе като “Играч номер едно: В какво ще се превърнем”, e дълъг близо 300 страници, а действието в него се развива само за 5 часа!  

 

 

“Ако не се променяш,  то какъв е смисълът въобще да ти се случва нещо”

 

 

Освен с писане, Купланд се занимава с модерно изкуство и негови творби може да се видят в различни галерии в Канада.

 

 

 

“Аз съм доста добър художник. Обаче имам проблем с рисуването, защото буквално трябва да чакаш боята да изсъхне. Добър съм, но не съм търпелив.”

 

 

 

 

 

 

Ако това ти беше интересно прочети и:

 

В цитати... Оскар Уайлд

В цитати... Никола Тесла

В цитати... Салвадор Дали

В цитати... Джони Деп

В цитати...  Куентин Тарантино

В цитати... Стив Джобс

В цитати... Марк Твен

В цитати... Уолт Дисни

В цитати... Тери Пратчет

В цитати... Майкъл Джаксън

В цитати... Стивън Фрай

В цитати... Джордж Р. Р. Мартин

В цитати... Майкъл Фелпс

В цитати... Уилям Шекспир

В цитати... Коко Шанел

В цитати... Ерик Клептън

В цитати... Том Круз

В цитати... Опра Уинфри

В цитати... Джон Ленън

 

WishBOX - Мечти в действие!