ВходПрошка - eдна-единствена дума, а значи толкова много..Публикувано на: 02.03.2014

Автор: Десислава Докина 

 

Днес, на 2-ри март празнуваме Сирни Заговезни. По стара българска традиция на днешния ден се иска прошка от членовете на семейството, близки и приятели. В понеделник - 3ти Март започват постите, с които можем да пречистим тялото си, но днес е Денят, определен за пречистване на душата и успокояване на съвестта.


 
„Прошка ви искам и ви прощавам..." 


 
Колко е лесно да се каже! Какъв е всъщност смисълът на тези думи? Не са ли те само израз на християнско благородство? Дали на практика успяваме да постигнем опрощението вътре в душата си?


 
Да поискаш прошка и да простиш, сигурна съм ще се съгласите, всъщност не се оказва толкова лесно, колкото е изричането на самите думи. Днес казваме, че сме простили, а утре откриваме, че все още носим белезите от раните, които са ни нанесени и съвестта ни гризе за това, че сме наранили близките си. Колко по-просто би било, ако хората усвоят и прилагат умението да прощават. Но се оказва лесно да се каже, а трудно да се постигне.


 
Да можеш да простиш, е силата да надраснеш себе си и собствените си грешки и слабости. Прощава този, който обича и е влюбен. Прощава майката - а майчината обич е най-силното чувство в света, майката е най-силният и смел човек на света. Прощава победителят, защото прошката е и великодушие. Прощава приятелят, защото прошката е вяра и доверие.


 
Не е нужно да знаем как да прощаваме. Достатъчно е да искаме да го сторим. Всеки разбира прошката по свой начин. Някои се опитват да забравят обидата. Други крият нанесената обида дълбоко в душата и се правят, че не ги е засегнала, защото това е слабост, която не бива да се проявява. А трети си мислят, че като прощават на другите, им правят услуга. Има и такива, които прощават винаги и на всеки с усмивка на лицето, защото те са наясно с истината: „Да се греши е човешко, да се прощава - божествено!"


 
Да простим, не означава да забравим, а да помним, че сме по-големи и значими от грешките си. Прошката носи усещане за свобода - освобождение от негативните емоции. Ако можеш да простиш на себе си, ще простиш и на другите. Само силните духом могат да прощават, защото те знаят какво е обич, великодушие и доверие и какво е да ти простят.


 
Силата да простиш е силата на самия живот, вярата, че не всичко е черно и бяло, и убеждението, че нюансите между двата цвята са всъщност фонът на нашето съществуване. Така, вървейки по жизнения си път, ние ще нараняваме - волно или неволно, самите нас ще ни нараняват и ще ни боли от обидата, но винаги ще знаем, че има прошка, че силата е опрощение, защото преминавайки в отвъдното, човек най-често прошепва: „Простете!"


 
Днес е Сирни Заговезни. Замислете се от кого да поискате прошка и ако ви поискат – дайте я. Така всички заедно ще живеем съвместно много по-щастливо.

 

 WishBOX - Мечти в действие!