ВходИскам да бъда каскадьор!Публикувано на: 24.02.2014

Автор:Росица Митрева

 

Този месец в WishBOX ще премине под шапката на думичката КИНО! Включи се в месечното ни предизвикателство, за да спечелиш посещение на снимачната площадка на "Под прикритие"

 

В поредния екшън филм, крадците бягат от банката и се качват във вана си. Полицията е по петите им и започва луда гонка по улиците на града. Камерата приближава към шофьора на вана, който е все още известният яктьор в ролята си на главен герой във филма. Камерата отдалечава и вече всички знаем, че този шофьор с тази бърза скорост и пленителни маневри между коли и пешеходци вече не е актьорът с усмивка за милиони, а е дубльор, каскадьор, който поема риска и изпълнява опасните действия във филма вместо актьорите. Готов ли си да рискуваш? Наслаждаваш ли се на опасностите и умееш ли да се измъкваш от тях невредим? Ако отговорът е ДА, то тогава може би това е твоята професия!

 

Следващите откъси от интервюто със Грег Трейси (каскадьор в Смъртоносна надпревара, Ултиматумът на Борн, GI Joe,  Бързи и Яростни 3 и др.) ще ти помогнат да разбереш защо е станал каскадьор, как е успял и даже ще получиш няколко полезни съвета от него самия!  

 

Защо реши да бъдеш каскадьор? Кога разбра, че искаш да правиш точно това?

 

Баща ми се състезаваше с мотор като хоби, а като дете и със водни ски. За мен моторите са всичко още от малък. На 13 години успях да накарам баща ми да ми разреши да се състезавам. Макар в първото си състезание да паднах и да си счупих глезена, преди това бях във водещите позиции и това беше достатъчно, за да се зарибя. На 16 станах професионален състезател. Участвах в няколко национални състезания. На 18 се състезавах в Суперкрос, но катастрофирах, счупих си гърба и врата за втори път през кариерата си. Докато учих История в колежа, пътувах из страната и участвах в картинг състезания.  След това преминах към състезанията с коли. Целта ми беше индикар (американския еквивалент на автомобилните състезания във Формула 1). За нещастие, през 1993 си счупих носа, китката и нараних главата си и не стигнах въобще до индикар. Докато се възстановявах, моят съквартирант работеше във филмовия бизнес и ме запозна с хора от индустрията. Почнаха да ме викат за различни реклами и с времето каскадьорството се превърна в кариера…

 

На един каскадьор му трябват необичайни умения. Има ли училище за това? Или намираш някого, от когото да се научиш?

 

Из Америка има няколко училища, за които знам. Аз не съм ходил на училище, но кариерата ми ми помогна много. Иначе бих казал, че училището е добър старт, но е важно и да намериш някой, който разбира от работата си и е готов да ти помогне и обясни каквото е нужно. Забелязвам, ча заради това каскадьорството и обикновено семеен бизнес - вече няколко поколения от семейство са все каскадьори! Така е най-лесно да се научиш.

 

 

Би ли препоръчал съсредоточаване върху едно умение, като шофиране, бойни изкуства, или развиване на много умения?

 

Мисля, че за начало трябва да имаш една специалност. После да намериш някой, който да те научи как работи бизнеса и чак след това да мислиш за бонус умения.

 

 

Коя е най-добрата част от работата ти?

 

Това, че правя нещо различно всеки ден! Правя това, което обичам. Също така и пътувам много, защото всеки филм се снима на различно място.

 

 

А коя е най-лошата?

 

Пак ще  кажа пътуването, защото понякога много рядко виждам семейството си и изпускам някои важни моменти от живота на децата си.

 

 

Кое е най-значимото погрешно схващане на хората за професията ти?

 

Бих казал това, че хората мислят, че каскадьорът трябва да е леко луд и винаги да поема рискове. Като тийнейджър никога не съм бил този, който ще се качи на покрива по време на купона и ще скочи в басейна. Ако тръгна да правя нещо такова, първо ще изчисля разстоянието, ще видя колко е дълбок басейна и ще пресметна колко напред мога да скоча. В този бизнес целта ти е да оцелееш до следващия ден, да успееш и разчиташ на голям екип от хора, които се грижат за безопасността ти.

 

 

Имаш ли някакви други съвети и коментари, които би споделил с бъдещите сценаристи?

 

Тренирай, не се отказвай и се наслаждавай на пътя, по който си поел. Ако избереш да не рискуваш в живота си, то тогава значи въобще не живееш!

 

 

Грег Трейси е на 42 години и работи като каскадьор вече повече от две десетилетия. Участвал е в над 400 реклами и в филми като Гориво в кръвта, Смъртоносна надпревара, Ултиматумът на Борн, GI Joe,  Бързи и Яростни 3 и Спайдърмен 3. През времето когато не е на екрана, той се състезава за Дукати и е печелил пет пъти Pikes Peak International Hill Climb, известно автомобилно състезание в Колорадо, САЩ.


Източник: artofmanliness.com

 

WishBOX - Мечти в действие!

 

 

Можеш да прочетеш предишни наши статии за:

  • професия сценарист - тук
  • професия продуцент - тук
  • професия режисьор - тук