ВходВ цитати... Стив ДжобсПубликувано на: 23.02.2014

Подбрал: Василена Василева 

 

Ако днес Стив Джобс бе жив, утре той щеше да празнува своя 59-ти рожден ден.

 

“Не познавам друг човек, освен самия себе си, който е губил повече от четвърт милиард за година. Определено изгражда характера.”

 

Джобс е роден в Сан Франциско, Калифорния. Той е незаконнороден син на Абдула Джандали (сириец по произход) и американката Джоан Симпсън и още като невръстно бебе е осиновен от Пол Джобс и Клара Джобс-Акопян от Маунтин Вю Калифорния, които го кръщават Стив Пол. Като ученик Стив не е щастлив в училището в Маунтин Вю затова семейството се мести в Лос Алтос, Калифорния където учи в гимназията “Хоумстед”.

 

“Времето ни е ограничено, затова не трябва да живеем чужд живот. Не трябва да позволяваме гласът на чуждите мнения да заглушава собствения ни.”

 

Приемните родители на Джобс са хора с основно образование, но биологичната му майка поставя като условие за осиновяването момчето да получи университетско образование. Той изкарва само един семестър, след което се отказва, като посещава само избрани от него лекции. За този период от живота си той разказва пред випускниците на Станфорд през 2005 г.

 

“Мисля, че ако направиш нещо и то се окаже доста добро, след това трябва да направиш нещо друго прекрасно, не да се спираш на него прекалено дълго. Просто разбери кое е следващото.”

 

 

През 1974 започва работа като видеодизайнер в Атари, а през есента на 1974 се връща в Калифорния и посещава клуба на Стийв Возняк “Хоумбрю Компютър Клъб”. В този клуб се правят различни електронни изобретения. Но стихията на Стив не е правенето на електронни уреди, затова не е заинтересован толкова от него. Неговото желание е да се занимава с продажба и маркетинг на готови продукти. Така той кани Возняк да създадат персонален компютър.

 

“След като работата ще заеме по голямата част от живота ти, единственият начин да бъдеш напълно доволен, е да я вършиш наистина добре.

 

Съвместният им труд ражда компютъра Apple I, направен в спалнята на Стив, а след това прототипът му е изготвен в гаража. През 1977 двамата проектират следващата си цел — Apple II. През 1981 г. Джобс представя Apple III, който има трудно начало, защото първите произведени 14 000 бройки трябвало да бъдат спрени заради лош дизайн и производствени грешки. По-късно, принуден от обстоятелствата, Джобс се оттегля за кратко от Apple — компанията, която сам създава и издига на върха.

 

 

“Когато наемам нови хора, най-важният въпрос за мен е, дали ще се влюбят в Епъл? Защото ако това се случи, всичко друго ще се нареди само.”

 

“Моята работа не е да бъда добър с хората. Тя е да накарам страхотните хора, които имаме, да станат още по-страхотни.”

 

 

На 12 септември 1985 г. Джобс окончателно напуска Apple. След това новите му проекти са свързани най-вече със софтуерната индустрия, като компанията, която основава през 1989 г. се нарича NeXT. Първоначално иска да направи компютри от следващо поколение, значително по-добри от тези наApple, но това така и не се случва. Самата компания в началото произвежда компютри NeXT и операционна система за тях, наречена отново NeXT.

 

“Любимите ми неща не струват пари. Повече от ясно е, че не притежаваме нищо по-ценно от времето.”

 

Въпреки сравнително големите успехи на Джобс с NeXT, компанията не става един от големите играчи в компютърния бизнес. Но такъв играч си остава Apple и те купуват NeXT през 1996 за сумата от 402 милиона долара, като по този начин връщат Джобс в компанията, на която той е съосновател.

 

“Да бъда най-богатият човек в гробището, не е от значение за мен … Да заспя през нощта с мисълта, че сме направили нещо прекрасно … това има значение за мен

 

Джобс се бори с рак на панкреаса от 2004 г., а през 2009 г. му е трансплантиран черен дроб. На 17 януари 2011 си взема почивка за неопределен период от време поради сериозния здравен проблем. На 24 август 2011 г. Стив Джобс подава оставка като главен изпълнителен директор на Apple за втори път.

 

“Никой не иска да умре, дори хората, които вярват, че ще отидат в рая. Но това е посоката, към която всички сме се запътили, и така трябва да бъде - смъртта е начин старите да отстъпят място на новите.

 

Джобс се жени за Лоурийн Пауъл на 18 март 1991. Двамата имат три деца — един син и две дъщери. Той има и друго дете от предишната си връзка — дъщеря Лиса (родена 1978).

 

“Остани гладен. Остани глупав.

 

Ако това ти беше интересно прочети и:

 

В цитати... Оскар Уайлд

В цитати... Никола Тесла

В цитати... Салвадор Дали

В цитати... Джони Деп

В цитати...  Куентин Тарантино

В цитати... Дъглас Купланд

В цитати... Марк Твен

В цитати... Уолт Дисни

В цитати... Тери Пратчет

В цитати... Майкъл Джаксън

В цитати... Стивън Фрай

В цитати... Джордж Р. Р. Мартин

В цитати... Майкъл Фелпс

В цитати... Уилям Шекспир

В цитати... Коко Шанел

В цитати... Ерик Клептън

В цитати... Том Круз

В цитати... Опра Уинфри

В цитати... Джон Ленън

 

 

 

WishBOX - Мечти в действие!