Вход10 неща, които да пробваш, когато не можеш да заспишПубликувано на: 12.05.2017

Източник: TheMuse

Превод: Ивалина Данева

 

1.Положително мислене

Според популярните научни изследвания, когато си мислиш за приятни неща, това те отпуска и следователно те предразполага да заспиш. Други изследвания пък твърдят, че ако мислиш за задачите, които трябва да свършиш, то това натоварва организма и предизвиква тревожност, което пък нарушава спокойния сън, така че изборът за какво да си мислиш е твой.

 

2.Концентрирай се върху едно нещо

Не веднъж съм брояла овце, когато не мога да заспя и мисля, че това не ми помогна. Но затова пък психолозите препоръчват да си представяш как пълниш сандъче с жълтици или да си повтаряш измислена от теб мантра, докато не заспиш. Може и да не звучи като най-ефективния начин, но при някои действа.

 

3.Прави се, че си изморен

Опитай се да надхитриш мозъка си, като го „убедиш”, че си наистина изморен. Дори и да не можеш напълно да го подчиниш, дай му знак, че ти се спи. А това пък може да отключиш, като си представяш как затваряш очи, потъваш в леглото, унасяш се…и заспиваш.

 

4. Провери температурата

Неписаното правило гласи, че стаята, в която спиш, трябва да е прохладна и свежа. Не е лесно да се съобразяваш със сезоните, но пък един малък вентилатор през лятото, например, би ти свършил работа. И независимо от сезона и температурата навън, винаги проветрявай – чистият въздух никога не е излишен.

 

5.Чети

Навярно този факт не е нещо ново под слънцето, даже е най-популярният метод, който познаваме още от филмчетата, където родителите четат приказки на децата си, за да заспят. Обаче трябва да имаш предвид някои условия, ако искаш наистина  четенето да ти е полезно. Първо, заложи на хартиената книга- електронният четец не е алтернатива, защото светлината вместо да те унесе, ще стори точно обратното. И второ, дори и да си любител на екстремните книги, по-добре ги остави за друг път и избери нещо по-релаксиращо, което няма да те увлече дотолкова, че да искашда прочетеш цялата книга и да не успееш да мигнеш.

 

6. Музика

Аз лично никога не съм успявала на заспя на фона на някаква музика, винаги съм предпочитала тишината. Но явно при всеки е различно и наскоро се уверих в това, след като няколко приятели ми споделиха как не могат да заспят, ако не слушат нещо. Е, може би това все пак действа.

 

7. Бял шум

Както вече казах, съм почитател на тишината или другата алтернатива – белият шум, който е смятан за най-добрият начин за приспиване на бебета. Може и отдавна да си минал бебешката възраст, но щом фактите говорят, може да пробваш.

 

8. Пиши

Една от основните причини за нарушения сън е тревожността и мисленето за задачите, които ни очакват. Ето затова психолозите препоръчват да си водиш дневник, в който да записваш какво те тревожи, радва или натъжава. Не е нужно да е нещо специално, достатъчно е да е просто тетрадка, която да ти е под ръка до леглото, така че да можеш всеки път да излееш мислите и емоциите си на хартия, вместо да жертваш съня си.

 

9. Схемата 4-7-8

Упражнението 4-7-8 е метод за успокоение, когато си в стресова ситуация, но може и да ти помогне, за да заспиш, особено ако причината за инсомнията е тревожност. И така, техниката е следната: Вдишваш за 4 секунди, задържаш дъха си за 7 и издишаш бавно в продължение на 8 секунди. Лесно, нали?

 

10. Релакс

След дълъг ден сънят е нашият спасителен пояс и затова не бива да го пренебрегваме. Няма как обаче да си хвърлиш дрехите и обувките и да се мушнеш в леглото (въпреки че и това сме го виждали в книгите). Някои хора си правят ритуали за заспиване, други – пият топъл чай или мляко. Тъй като е строго индивидуално, намери това, което най-добре действа на тялото и мислите ти и те подготвя за сън и го сподели!

 

 WishBOX - Мечти в действие!