Вход7 начина да разбереш какво да правиш с живота сиПубликувано на: 09.05.2017

Превод: Мартина Друмева

 

„Какво трябва да направя с живота си?”

За разлика от многото други въпроси, които имаш, свързани с кариерата ти, на този надали ще намериш отговор в Гугъл(или пък в WishBox…засега).

Добрата новина е, че не си сам - гарантирам ти, че всеки, все някога, е изпадал в дълбоки размишления за това. И за щастие, голяма част от тези хора с радост биха дали някой друг съвет.

 

1.Комуникирай

„Обади се или се срещни с поне 50 човека- роднини, приятели, познати. Уговорете си среща, вижте се. Не очаквай нищо- нито да ти намерят работа, нито пък да ти дадат, просто проведете нормален разговор.”

 

Ще се изненадаш колко много можеш да научиш просто слушайки хората. Е, да, понякога не би научил кой знае какво от това колко ужасен е бил трафикът в час пик, но през другото време, ако слушаш(ама наистина, не да чакаш ред да се изкажеш), ще успееш да вникнеш в мотивацията, надеждата, мечтите и амбицията на хората. И когато съединиш тези парчета от пъзела на личността им, ще разбереш как са стигнали до тук и дали това е и твоят път.

 

2. Започни

„ Съветът ми е да правиш нещо. Дори да не е точното нещо, все пак ще ти даде някакъв опит. Можеш да прекараш много време в правене на тестове за личностни оценки и т.н.; идеите винаги звучат невероятно, когато са на хартия. Но думите не съответстват на придобития опит, така че да действаш е най- доброто решение.”

 

Без значение от това, което наистина искаш да правиш, няма да те заболи, ако започнеш нещо, каквото и да е. Възможности има, стига да ти се търси. Намери една и действай.

 

3. Вдъхнови се(не само от картинки с мотивиращи цитати, но и от реални хора)

„Влез в книжарницата или библиотеката и отиди директно при рафта с автобиографиите. Вземи три книги, свързани с личности от различни култури, успели в различни сфери. Фокусирай се на живота им преди големия пробив. Чети преди лягане. Когато се събудиш сутринта, вземи лист и химикал и напиши десет неща, които можеш да направиш различно през деня. Направи ги. Повтори на следващия ден. И повтори отново.”

 

С каквото и да си се захванал, сигурно искаш да успееш, нали? Какъв по- добър начин да започнеш, от това да научиш как другите са постигнали целите си! Но, докато четеш, не забравяй, че тези хора не са се родили, знаещи с какво ще се занимават в живота.

 

4. Приготви се за дъъълго пътуване

„Повярвай, ще отнеме време, няма да стане от първия път, ще преминеш през много перипетии и често ще трябва да започваш отначало. За много хора е твърде продължително и често остава недовършено.”

 

Погрешно схващане е, че насред лутането ще дойде един направо магичен момент, в който изведнъж ще ти стане ясно с какво искаш да си занимаваш и готово. Напротив, животът непрестанно тече и се променя и често ще ти се налага да преосмисляш целите си, да правиш гъвкави планове. Така че, вместо да си в шок от взимането на нови решения, ги очаквай с нетърпение и дори ги посрещай с вълнение.

 

5. Излез от зоната на комфорт

„ Опитвай нови неща и разширявай хоризонтите си. Опитвай неща, които винаги си искал, но не си се осмелявал досега, неща, които те плашат, които са различни от ежедневните и задължения и нормалността.”

 

Може би не знаеш какво искаш да правиш, точно защото си нямал смелостта да опиташ нещо ново. И няма как да знаеш, ако не се отскубнеш от тези вериги на рутината. Лесно е да си кажеш, че просто си в задънена улица, понеже нямаш никакви други опции, освен добре познатите ти. Но ако за миг излезеш от зоната на комфорт, сам ще се изненадаш себе си.

 

6. Не се страхувай от провал

„Научи нужното за постигането на целите ти. Повечето се проваляме първия път…или първите пъти. Проваляме се, учим се, порастваме. Точно началото на пътя е времето, когато падаме, но поне не търпим съществени щети.”

 

Няма нищо, което да има силата да те спре по пътя към намирането на цел в живота от това да те е страх от провал. Да, сто процента си го чувал поне сто пъти, но това е, защото е истина. Никога няма да откриеш какво те прави щастлив, ако се отказваш от нещо само защото звучи трудно.

 

7. Наслаждавай се на незнанието, бъди щастлив дилетант

„Радвай се на криволичещата пътека, на духовното търсене, на загубените любови и изгубеното време. Всичко това е част от сплавта, която ще те направи още по-уникален. Колкото повече от живота оценяваш сега, толкова по-вероятно е бъдещето да е фантастичната реалност. Не живей под напрежението да живееш в бъдещето.”

 

Нали знаеш как една задача по математика изглежда плашещо на пръв поглед, но след известно време, когато си починеш и се разсееш, отговорът изглежда очевиден? Да разбереш какво да правиш с живота си е нещо такова. Фокусирайки се върху не толкова важните неща, отговорът на големия въпрос може да дойде, когато най- малко го очакваш- и ще е по- ясен, отколкото можеш да си представиш.

 

Чувстваш ли се по- добре, че не знаеш какво да правиш с живота си? Поне мъничко? Просто помни, че не е нужно да си планирал всичко. И дори когато го направиш, неведнъж ще ти се наложи да промениш подхода. Така че не се тревожи, че нямаш отговорите- само въпросът да е на дневен ред в мисловния ти dashboard е достатъчно.

 

WishBOX - Мечти в действие!