ВходПравилото на петте часа или как да станеш по-успешенПубликувано на: 07.05.2017

Превод: Ивалина Данева

Източник lifehack.org

 

Що е то?

Нарекох го „простичко”, защото само по себе си това правило не е толкова страшно и не изисква толкова много. Цялата идея се свежда до това да отделяш по пет часа седмично, в които да се фокусираш изцяло върху проектите си, развитието им, процеса на учене и върху самия себе си, разбира се. Освен това, този процес на учене трябва да бъде добре обмислен и правилно отмерен във времето. Но за да не го правя да звучи по-сложно от колкото е, ще споделя методите за усвояване на това „правило”  и само ще вмъкна (за да се мотивираш), че хора като Бил Гейтс и Марк Зукърбърг са прибягвали до него, така че с този дребен факт ти гарантирам ефективността му.

 

Откъде да започна?

 

1.Четене

Успешните хора имат навика да учат, докато четат и неслучайно четенето е най-добрия начин да извлечеш куп информация и да обогатиш езика и общата си култура. Затова, винаги дръж наблизо някоя книга и отделяй колкото време прецениш за достатъчно за четене. Не е задължително да запълниш тези седмични пет часа само с четене - винаги можеш да ги комбинираш и със следващите предложения. Но ако пък попаднеш на наистина хубава книга, защо да не отделиш цялото време на света?

 

2. Размишляване

Всеки размишлява за какво ли не във всяка една секунда, но тук става дума за един по-различен мисловен процес. Оказва се, че мислите, които все ти се въртят в главата, са ключът към ползотворното учене, ако са добре подредени, разбира се. Навярно тук много хора ще кажат, че в главата им е пълен хаос и това е съвсем нормално, но там е уловката – трябва да се стремиш към създаването на изчистени, подредени мисли. Това пък  може да постигнеш като си водиш дневник или просто си отбелязваш важни неща. Този трик ще ти спести доста време занапред и със сигурност ще ти помогне да станеш по-организиран, и съответно по-успешен.

 

3.Експерименти

Учудващо, но факт – експериментите и опитите са важен фактор за достигането на успеха. Както знаеш „сива е теорията” и колкото и да се задълбаваш в нея, ако сам не пробваш  да откриеш/подобриш/разгадаеш нещо, то не мисли, че успехът ще дойде от само себе си. Успехът търси иновативната мисъл и способността да се престрашаваш да опитваш, а методът „проба-грешка’ винаги действа, нали? Ако всеки учен правеше едно и също заучено нещо, нямаше да се достигне до някои велики открития, така че нямаш време за губене, а само широко поле за изява, където да се впуснеш във вълнуващи експерименти.

 

4. Границата между ученето и работата

Оказва се, че е много лесно да объркаш ежедневните си задачи с ученето, за което си говорим през цялото време. Независимо дали си ученик, който посещава редовно часовете си или работиш по 40 часа седмично, ако не търсиш напредъка и развитието, надали ще научиш нещо. Неслучайно правилото на „петте часа” се опира на осъзнатото учене или с други думи, на поставянето на цели, които да гониш, когато учиш или работиш,  за да бъде продуктивно това, което правиш.

 

5. Концентрирай се върху напредъка, а не само върху продуктивността

Връщайки се към предишната точка, отбелязвам, че не е важно само това колко си продуктивен. Може да си мислиш, че успехът зависи от това колко си способен да направиш нещо, но всъщност ключът е в усъвършенстването на способностите. През цялото време бъди нащрек за всякакви трикове, с които можеш да подобриш способностите си, защото ако прекарваш тези 5 часа седмично в блъскане на едно конкретно нещо, то усилията ти ще се превърнат в нищоправене. Затова не забравяй да се подсещаш за напредъка, изкачването нагоре и нагоре, което ще те доближи до успеха.

 

Progress.jpg

 

И като за финал…

Всички тези дейности са с цел да се фокусираш върху осъзнатото от теб „обучение”, което ще ти помогне да станеш по-успешен в бъдеще. И ако решиш да пробваш правилото на петте часа, следвай горните стъпки, запаси се с вдъхновение, силна воля и дерзай!

 

WishBOX - Мечти в действие!