ВходПаркур - ще е то?Публикувано на: 08.06.2015

Автор: Росица Митрева

 

Какво е паркур?

 

Парк̀ур (Parkour) е изкуството бързо и ефикасно да преодолееш всяко препятствие единсвтено с помощта на собственото си тяло. Паркур не е точно спорт, още по-малко - екстремен, както често бива определян. Последователите мъ го нариват "дисциплина" и имат своя философия. Тя е свързана с бягството и достигането. Съчетават се бързо мислене и ловкост, с които човек се измъква от сложни ситуации.

 

Триковете в паркура се наричат vaults, а съчетание от няколко трика се нарича flow. Трениращите този спорт се наричат Трейсъри или Трасьори, което на френски означава "да се движиш бързо" или "да бързаш".


От къде идва паркурът?

 

Историята на паркура е проследена назад до Джордж Хърбърт, френски войник и философ на физическата култура. Той бил вдъхновен от атлетичността на местните когато е бил на мисия в Африка. Джордж създал философията на паркура, наречена „Естествен метод”.

 

Тя била основана на това, че хората са способни на 10 основни движения – вървене, тичане, скачане, придвижване едновременно на ръце и крака, плуване, балансиране, повдигане, хвърляне и способност да се самозащитават. Хърбърт предложил преминаването на препядствия като начин човек да тренира тези свои качества.

 

Един от последователите на Хърбърт бил Реймънд Бел, французин роден във Виетнам през 1939г. Той и други войници тренирали по метода на Хърбърт, за да се подготвят за битки в джунглата. Синът на Реймънд Бел, Дейвид Бел наследява това познание за движенията от баща си.

 

Французите Давид Бел и Себастиан Фукан са хората, покрай които се родил паркурът, през 80те години. Паркурът е комбинация от катерене, бойни изкуства, гимнастически номера и брейк.

 

Виж видео на Делян Димитров – Дидо, който през 2009 печели първо място в състезанието Red Bull - Art Of Motion Helsingborg. Състезанието не е само за паркур, но и за фрийрънинг.

 

Източник: bb-team.org и parkourvisions.org

 

WishBOX - Мечти в действие!