ВходЧестит 8-ми март, мили дами, невероятни майки, любими баби и на Вас жени инженери!Публикувано на: 08.03.2017

Автор: Василена Василева

 

"Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март. Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените."

Може би ти се струва прекалено сложно казано, защото ти свързваш 8 март с майка си, баба си, гаджето или госпожата в училище и за фон купища цветя и бонбони. В това няма нищо лошо, разбира се! 

Само за няколко минути ще насоча вниманието ти към една друга група жени, занимаващи с "мъжка" професия, а именно - жените инженери! Сигурна съм, че знаеш още от 5. клас кои са Томас Едисън или Александър Греъм Бел, но най-вероятно не би могъл да ми назовеш дори една жена инженер. Жените отдавна играят важна роля в инженерството, като много са преодолели дискриминацията, за да допринесат за някои от най-значимите постижения в тази сфера. От бронежилетки до автомобилни стъклочистачки, жените са допринесли и продължават да дават забележителен инженерен принос към обществото.

 

Ето и осемте най-известни жени инженери в историята:

1.Емили Рьоблинг (1803-1903)

Емили Рьоблинг става първата жена инженер и технически ръководител на Бруклинския мост, когато съпругът й, Вашингтон Рьоблинг, е парализиран и не може да продължава да работи без помощта на съпругата си. Емили става отговорна за много от задълженията на главния инженер, включително ежедневното ръководство и управление на проекти. Бруклинският мост е завършен през 1883г. и има гравирана плоча в чест на Емили и съпруга й.

2. Бела Луис Хенри (1187-1973)

Бела Хенри е била известна още като „лейди Едисън“ през 20-те години, а през 30-те е известна с многото изобретения, които е патентовала, включително шевна машина с машинен бод без макара, кукла с подвижни ръце, вакуумен фризер за сладолед, кукла с вградено радио и пишеща машина, която прави няколко копия без индиго. Хенри е направила голямо състояние по време на кариерата си като инвестира капитал в изобретенията си чрез производствени компании, които да произвеждат творенията й.

3. Хеди Ламар (1913-2000)

Хеди Ламар вероятно е запомнена като сексапилна филмова звезда от 30-те и 40-те години, обаче малко хора знаят, че тя е изобретила система с дистанционно управление за предаване на информация за американската войска през Втората Световна война. Теорията на Ламар за комуникации със скок на честотата сега служат като основа за съвременните комуникационни технологии като Bluetooth и мрежите за безжичен интернет.

 

4. Стефани Луиз Кволек (родена през 1923)

Докато работи за DuPont, Стефани Луиз Кволек открила течни кристални полимери, които довели до изработката на продукт, известен като Кевлар – твърд материал, който съдържа влакна по-здрави от стомана. Кевлар се използва за направата на бронежилетки, автомобилни гуми, самолетни корпуси и оптични кабели. За постиженията й като изследовател, тя получава Национален медал на технологиите през 1996г., а през 2003 г. е приета в Националната зала на славата на жените. През 1997г. тя получава Медал Perkin от Американското химическо общество.

5. Марта Костон (1826-1904)

Друга известна в историята жена инженер, Марта Костон, е призната с разработването на сигнална ракета, която е използвана от Американска войска и е известна като сигналните ракети на Костон. След смъртта на съпруга си, Костон е търсила начин да прехранва себе си и децата си и е открила неговите чертежи за сигнални ракети. Тя прекарва почти 10 години в работа, изследвайки проектите, за да открие начин да включи пиротехнически компоненти, за да създаде дълготрайни и многоцветни системи за сигнални ракети.

6. Лилиан Джилбърт (1878-1972)

Лилиан Джилбърт допринася за промишленото инженерство, като изучава моделите за работно място и ергономичност. През 1926 г. тя става първата жена, член на Американското Общество на Машинните Инженери. Основавайки фондация за работа с така известния човешки фактор и ергономичен дизайн. Джилбърт е известна като „майка на съвременния мениджмънт“. Книгата „Деца на килограм“ е историята на семейство Джилбърт, която включва Лилиан, съпругът й Франк Бънкър Джилбърт и техните 12 деца.

7. Едит Кларк (1883-1959)

Тази жена пионер в инженерството е била в челните редици на приноса за сложни електрически инженерни концепции за изграждане на язовири в Западна Америка. Около 26 години Едит Кларк е работила за General Electric. Тя се отличава с това, че е станала инженер на заплата две години след като е била пенсионирана, което е било твърде необичайно за една жена по онова време. Кларк също печели награди за своите трудове и патенти за специализиран калкулатор.

8. Мери Андерсън (1866–1953)

Мери Андерсън е изобретила чистачките за кола след едно пътуването през зимата на 1903. до Ню Йорк, където тя забелязала шофьор, който оставил предния прозорец отворен, за да чисти падащия сняг от предното стъкло. През ноември 1903г. Андерсън е получила първия си патент за изобретяването на чистачка за предно стъкло на автомобил. След като патентът за нейната стъклочистачка изтекъл през 1920г. и с развитието на автомобилния пазар, производителите на коли внедрили основния дизайн на чистачката на Андерсън в тяхното стандартно оборудване.


WishBOX - Мечти в действие!