ВходПет начина да научим чужд език без уроциПубликувано на: 20.02.2014

Автор:Тони Кунчев

 

Знаеш колко са важни чуждите езици. Без тях не може, но знаеш също така, че те отнемат много време, усилия и трудности в процеса на овладяването им.

 

Или пък не.

 

Четирите ключови части на всеки език, които срещаме в уроците и извън тях, са слушането, говоренето, четенето и писането. Но всъщност не е нужен учител, за да практикуваш, който и да е от тези елементи. Затова ти предлагаме няколко съвета за всеки от тях, с надеждата да не се страхуваш да ги използваш и да подобриш езика си извън клас. 

 

Слушай.

 

Самият аз научих английски до голяма степен чрез слушане на песни. Като малък си принтирах текстовете на любимите ми песни и така своеобразното караоке винаги беше в пълна сила. Тази възможност, разбира се, не е ограничена само до английския, особено с нашумяващите напоследък изпълнители от цял свят. Има безброй песни на английски, испански и италиански, а Psy завзе световната сцена с Gangnam Style на корейски, така че избраният от теб език рядко е ограничаващ фактор. А песента Let it Go от филма Frozen е достъпна на 25 езика.

 

Говори.

 

Говоренето често остава пренебрагнато в традиционните образователни институции. Ако нямаш приятел, говорещ въпросния език, пробвай с някой от другите ученици. А ако знаеш английски и имаш интерес към някой друг език, опитай http://www.mylanguageexchange.com/. Там можеш да практикуваш езика безплатно с някого, като в замяна говориш с тях на английски.

Също така не се притеснявай да припяваш на песни или да имитираш ритъма и интонацията на любимите ти герои от филми и сериали.

Още една идея - отиди на безплатен тур на Free Sofia Tour, който се провежда на английски!  Всеки ден в 11 и 18 часа пред съдебната палата може да се срещнеш с интересни хора от цял свят и да си поговориш с тях. Хем ще научиш нови неща за София и България, хем ще упражниш езика си, хем ще преодолееш притеснението си да говориш с чужденци.

  

Чети.

 

За начинаещи е хубаво да четат нещо, което бързо и лесно обогатява речника и им дава самочувствие. Хороскопите са добро начало, а когато напреднеш, премини към статии за пътешествия или забавление. Те са относително кратки, без много сложни думи или термини и ти предоставят възможността да обогатиш културата си. Винаги можеш и да смениш езика във Facebook и така да се аклиматизираш към него. Уеб пространстово е пълно с адаптирани текстове за всяко ниво на английски. Just Google it!

 

Пиши.

 

На писането се обръща най-много внимание в образователните заведения, а го използваме най-малко. Направи си блог, в който да пишеш за всичко, което те вълнува. Не е нужно да е публичен, важното е да се упражняваш. Twitter е страхотна платформа за това – там можеш да пишеш до 140 знака, което са около 2-3 изречения в повечето езици, както и да се следваш чужди публикации на въпросния език и да ги четеш.

 

Потопи се.

 

Потопи се в чуждия език така, че да не можеш да разчиташ на твоя собствен, за да ти помага. Излез от интернет и изгледай няколко филма на този език без субтитри. Купи си готварска книга и се опитай да си сготвиш нещичко. Прочети книга, която вече си чел, но този път на чужд език – така ще можеш да се концентрираш върху думите и структурата на изреченията, без да се разсейваш от сюжета или развръзката. Постави се в ситуация, в която да трябва да разчиташ на знанията си, на отдадеността си.

 

Разбира се, тези съвети не могат сами по себе си да заместят образованието или поне учебника по въпросния език. Но те ще ти помогнат да се усъвършенстваш и да се почувстваш по-комфортно с него. Все пак ще са ти необходими основните правила, за да си сигурен в качеството на това, което пишеш и четеш.

 

Успех!

 

WishBOX –Мечти в действие!

Източник:wordporn.org