ВходНай-добрият начин да прочетеш книга за 90 минути (и да разбереш нещо от нея)Публикувано на: 20.02.2017

Превод: Ива Ненова

Източник: TheMuse

 

Колко книги има в твоя списък за четене? Списъкът винаги продължава да расте, нали?! Ето как можеш да прочетеш една книга за 90 минути:

Избирай книгата разумно

Време: Преди да започнеш

 

Защо избираш книгата? Дали защото някой е говорил за нея или защото е бестселър? Честно казано, това са лоши причини да я избереш и да инвестираш времето си в нея! Аз имам един въпрос, който ми помага да реша дали си струва: Дали тази книга в момента е от значение за мен? С други думи: Ще ми помогне ли тази книга сега? Ако отговорът е не, аз не я чета! Винаги избирай нещо, което можеш да използваш и ще ти бъде полезно по някакъв начин.

 

Проучване на съдържанието и структурата на книгата

Време: 15 минути

 

Целта е да получиш една-две ценни идеи, които можеш да приложиш в живота си. Идеи, които ще ти помогнат да спестиш време, пари, да подобриш себе си, бизнеса си, взаимоотношенията си.

Много от хората все още мислят, че книгата трябва да се чете от корица до корица. Кой каза?

Процеса изглежда така:

Погледни задната корица: Какво обещава тази книга да те научи? Какво е на фона на автора?
Ти трябва да получиш ясна картина на това как тази книга може да ти помогне и колко достоверни са съветите и.
Проучи таблицата на съдържанието.
Премини през книгата и открий къде е практичният съвет.
Пропусни съдържанието, което не ти е интересно.
Прочети нещата, които са от значение.
Книжният маниак може би ще каже: „Да, но така пропускаш много информация.“, аз ще кажа „Проучването е изкуството да пропускаш.“

Така успявам да прочета много книги: като пропускам информация. Рискувам ли да пропусна значими неща? Да. Спестявам ли време, което мога да прекарам с приятелите и семейството си? Разбира се, че ДА!

Така че проучи съдържанието и прочети това, което е полезно за теб. Опитай се да разчетеш книгата.

 

Настрой брояч и чети

Време: 45 минути

 

За сега ти знаеш защо четеш книгата и точно кои части и глави ще прочетеш.

Сега идва най-важната част: чети без прекъсване. Изключи известията си и затвори вратата! Просто се фокусирай върху книгата! Това е нещо, което изисква практика и с времето ще ставаш по-добър!

 

Но най-важното е да се потопиш напълно в книгата в продължение на 45 минути. И това, което ще откриеш е, че 45 минути четене на книга по този начин, ти дава повече информация  от колкото когато четеш книга всеки път докато пътуваш с автобуса!

 

Докато четеш се опитай да намериш начин да си отмяташ най-интересни неща (това е важно за следващата стъпка). Можеш да отбелязваш страници, като подгътваш ъглите им. Ако книгата не е твоя, то тогава можеш да вземеш лист и химикалка, и да си записваш страниците с интересна информация (можеш да го направиш и на телефона си). Или пък снимай страниците със съдържание, което искаш да запомниш. След това прехвърли снимките в приложение за записки, за да можеш да ги виждаш и от други устройства (приложение, като Evernote).

Книгата е инструмент, не свещено парче хартия! Използвай го!

 

Напиши кратко резюме за себе си

Време: 30 минути

 

Аз никога не правя това веднага след четене – оставям си известно време да помисля. Но няколко дена (не повече от седмица) по-късно, пиша обобщение за себе си.

По-лесно е отколкото звучи! Мини през твоите отметки и бележки, в продължение на 10 минути. След това седни и напиши какво ще правиш с новопридобитата информация.

За да бъда честна, понякога мога да напиша просто едно изречение, ако книгата не е била толкова полезна. Но това е добре- не всички книги ни помагат еднакво.

Друг път е възможно да напиша цяло есе или статия, която по-късно да публикувам.  За мен това е много добър начин да се запази информация – блоговете! Дори и никой да не чете даденият блог, ти пак упражняваш писане, мислене и умения за анализиране. И това е безценно.

Имаш ограничено време, използвай го разумно за всичко - дори за четенето на книги.

 

WishBOX - Мечти в действие!