Вход4 тайни, относно създаването на портфолио, които ще накарат всеки да те назначи на работаПубликувано на: 07.02.2017

Превод; Даяна Спиридонова

Източник: TheMuse

 

Когато става дума за това да се докажеш в професионален план, е важно да показваш и казваш.

Преди всичко, 90% от информацията, която мозъкът ни обработва, е визуална и проучване показва, че използвайки именно визуални помощни средства имаш 43% по-голям шанс да накараш хората да извършат това, което искаш.

Ето защо да го имаш е прекрасно.  Дали искаш да привлечеш нови клиенти, или да накараш работодателите ти да оценят твоите умения, да направиш така че собствената ти марка да изпъкне, или да направиш себе си по- забележим в мрежата - сайт, който показва твоята работа, ще ти помогне да реализираш целите си.

Най- добрата част? Не е необходимо да си графичен дизайнер, за да притежаваш набиващо се на очи портфолио, провери нашите съвети за създаване на едно страхотно портфолио, независимо от това в кой бранш се занимаваш.

 

1.Реши с какво ще изпъкнеш

Преди да решиш с какво да блеснеш, прецени какво искаш останалите да видят.

Въпреки че имаш повече опит с онлайн портфолиото, отколкото с продължението, ти трябва да бъдеш наравно избиращ за всичко, което ще включиш. Преди всичко, хората имат ограничено времетраене на вниманието, а ти искаш да направиш шаблон, който най-добре да демонстрира таланта и познанията ти. Художничката и калиграфка - Саша Прууд, е обяснила пред Криейтив блог: “ Работата, която си решил да покажеш е именно тази, която би искал да бъдеш назначен да работиш.” .

 

Ако все още нямаш контролен лист или колекция на работата си, започни да правиш такъв.  След това оцени проектите от гледна точка на това колко са впечатляващи  и избери 10-20 от най- добрите. Или пък погледни няколко проекта и подбери тези, които показват различни форми на обслужване и умения. Трябва също да вземеш под внимание това, което искаш да постигнеш. Използваш ли портфолиото си, за да подобриш предишното? Тогава работата ти трябва да бъде подкрепена от квалификациите, които си отблеязал навсякъде в своето заявление. Използваш ли го, за да имаш нови клиенти? Фокусирай се върху този тип клиенти, с които искаш да работиш. Използваш ли го, за да установиш себе си като лидер в своите среди? Покажи своята най-добра работа или материалите, които са ти предоставили най- много внимание. Това са основни неща, с които всички трябва да вземат предвид. Нека сега разгледаме няколко специални случая:

 

 

-Когато работиш в област без много визия

Когато работиш с продукт, който не е видим- продажби, управление на продукт и други подобни – това не бива да те спира да създадеш материали, които да показват работата ти. Трябва просто да мислиш малко по-изобретателно.

Например, независимо от това, че Джули Лорч е дизайнер на опита на потребителя, тя е намерила начин да разкрие някои не толкова видими части от нейния ход в портфолиото си – като взривяващи ума сесии и първоначални идеи. Човек добива представа не само за това колко усилия са положени в проекта, но и за творческия процес при Лорч.

Има ли дейстия, за създаването на които си помогнал и няколко прости визуални образи биха ли могли да обяснят това? Можеш ли да прикрепиш доклади, бюлетини, или подобрения в статуса, които да разкрият прогреса на работата ти?

 

-Ако си в преход и все още нямаш образци на работата си

Ако се опитваш да преминеш към нова посока на работа и искаш да отбележиш тази служба на сайта си, но все още нямаш никакви клипове или шаблони? Пробвай да направиш имитация на такива! Ако си маркетолог на съдържанието, който желае да започне да предлага спонсорирани информационни графики, направи такава графика за въображаем клиент. Или ако си на свободна практика и искаш да се подобриш в писането за финанси, напиши статия, която ще постигне целта на твоите публикации. Да имаш нещо за показване – дори ако не е било за истинска компания или клиент – ще продължава да бъде силно и разкриващо способностите ти. 

 

-Когато над част от работата ти има нечии права и не можеш да я споделиш

Понякога ще имаш договорка с някой клиент да не показваш работата си или някои от проектите ти ще включват частна информация за компанията, в която работиш.

Можеш да заобиколиш това препятствие като използваш родови понятия. Например вместо да кажеш: “За последната година и половина спомогнах за изпъкването на марката като пиша СЕО блог постове, и преминах през пет медийни акаунта”, за включването на блог постове и социални медии, кажи: „За последната година и половина спомогнах за подобряването на главна B2C уеб мрежа…“.

След това напиши измислена статия или фейсбук пост за визуално доказателство.

 

 

 

2.Не го усложнявай

Когато става дума за показване на твоите работи, опростеното разкрива повече. Предлагаме ти да представиш своите материали в прост формат (или по-добре: “Моята работа“или “Работни материали” като секция в личния ти уебсайт) с опция да бъде разглеждан всеки маериал индивидуално и така хората да добият по-детайлна представа за контекста на работата ти. За да видиш тази стратегия в действие, погледни уеб страницата на фотографа Ейми Купър.

Липсата на надписи насочва фокуса върху самите фотографии. Независимо от това, когато посочиш някоя фотография, надписите се появяват. Когато кликнеш върху самото изображение, ти излиза подробно описание на снимката, добавени снимки и  полезни линкове.

Кейт Къци използва подобна техника. Нейната  страница “ Материали за писане” , включва подчертаване на последните й публикации – всяка публикация си има изображение, заглавие, дата и линк към оригинала.

Разбира се, колкото и да се страеш да включиш възможно най- малко в портфолиото си, то може да изглежда претоварено. Преди всичко всеки проект има различен дизайн, цветова схема и формат.

Дизайнерът Дениз Кандлър има красиво и просто решение. Нейните проекти са представени чрез кохерентни изображения, но когато кликнеш върху тях виждаш истинския сайт, върху който тя е работила.

Алекс Мунт, също дизайнер, прави нещо подобно. Тя е свършила работа за широк спектър от клиенти, от университета Карнеги Мелън до Янкиис. Нейните проекти не се борят за внимание, защото тя е решила да ги презентира под формата на идентично форатирани кутии. Можеш по-лесно да ги различиш като погледнеш цялостно логото на всяка кутия. Кликайки върху кутия, тя те отвежда до отделен уебсайт със снимки на проекта.

Ако събираш всичките си проекти на едно място, постарай се да не изглежда претруфено за човека, който ги преглежда, като използваш следните тактики:

 

 

3.Направи го лесно за навигиране

Друг начин да направиш портфолиото си удобно за навигиране от читателите му? Използвай категории. Когато искаш да покажеш много работа, поставянето на всичко на едно място може да бъде претоварващо. Също така може да бъде подвеждащо - ако първите три проекта са свързани с цифровата стратегия, потенциалните клиенти могат да предполагат, че не предлагаш никакви други услуги и да пропуснат проектите за уеб  развитие по - надолу в страницата.

Освен това, категориите могат да демонстрират твоя ранг – Ако си общопрактикуващ маркетолог , който прави стратегия за социална медия, информация за пресата и блог копие, може би ще искаш също така да категоризираш работата си. В край на краищата не би искал някой да търси помощ от Инстаграм, за да се оправи с рекламните премествания, които си отбелязал с предишни клиенти.

Например Бет Хоуърд, писателка, която може да пише за всичко – от пари и остаряване до сексуалност и бременност. Когато разгледаш портфолиото и, ти става ясно, че тя може да пише по разнообразни теми.

Например ландшафтният архитект Марк Тезиер. Неговият сайт идва с функцията ‘’Филтър‘’, така че можеш да разгледаш по – лесно проектите, върху които е работил.

 

 

4.Помни, че не става дума само за твоята работа

Докато предишната ти работа е ктритичен аспект когато мисли да започне работа с теб, важно е какво  казал човекът, който не иска да те назначи на работа, а не този, който го е направил.

Едно добро портфолио съдържа информация за твоята история, биографични данни и какъв човек си, когато става дума за работа.

Меган Поел, която организира събития и сватби, добре разбира този принцип. В допълнение към нейното зашеметяващо портфолио на събитията, за които е помогнала нейната ‘’Повече за” страница, включва това как тя е започнала своя бизнес, голям неин портрет и пламенни препоръки от клиентите й, даващи ясна представа, че тя е човекът с когото би искал да работиш.

Ти работиш здраво върху това, с което се занимаваш – докажи го. Тези техники за изготвяне на портфолио ще ти дадат стъпка напред към постигането на професионалните си цели.

WishBOX- Мечти в действие!