ВходТвоят наръчник стъпка по стъпка, за да бъдеш по-добър говорител - част първаПубликувано на: 09.02.2017

Превод: Съни Димитрова

Източник: TheMuse

 

Най-вероятно и ти имаш ужасен спомен от заставането ти на сцената като дете, за някоя училищна пиеса, и бягането ти от там напълно засрамен. 

За протокола, моят светъл и искрящ момент беше, когато бях на 6 години. Трябваше да пея "Take me out to the Ball Game" за (кой знае защо) музикално шоу, и успях да се справя само през първата половина преди да забравя какво следваше след "Crcker Jacks". След това избягах от сцената.

Докато този спомен се връща в паметта ми и ме побиват тръпки, сега не се чувствам по този начин на сцена. Дори станах по-добър говорител след това (като избягвах песни за бейзбол, разбира се). Защото въпреки шестгодишното ми аз, не мога просто да избягам, ако ме хване страх или просто да се разтревожа.

Говоренето пред публика, пред мениджърите ти, или пък клиент, може да бъде стресиращо и да си мислиш, че няма начин по който да се справиш. Но ще ти кажа, че грешиш - можеш да се нучиш да бъдеш уверен, страхотен говорител, ако се заемеш над това. И аз съм тук, за да помогна.

Независимо дали имаш голяма, презентация, важна конфренция или дори трябва да си кум на сватба, ето го твоят пищов - от началото до края - който да ти помогне за най-страхотната реч.

 

Процесът на създаване 

 

1. Гледай другите хора

 

Най-добрият начин чрез който можеш да станеш перфектен е като се учиш от най-добрите. Така че още преди да си помислиш какво ще кажеш, изгледай няколко известни речи (ние препоръчваме TED talks?) и помисли какъв говорител искаш да бъдеш? Забавен? Вдъхновяващ? Няма грешен отговор, но знаейки в коя посока искаш да отидеш, ще ти помогне, когато дойде време да седнеш и да напишеш речта си.

 

2. Събирай информация

 

Разбери пред кого ще говориш, за какво ще говориш и колко дълга ще бъде речта ти. Веднъж след като разбереш за какво ще говориш, ще разбереш и каква ще бъде целта ти. Там си, за да разрешиш даден проблем? За да отговориш на въпрос? Да продадеш идея? Тази цел ще бъде централната точка на цялата ти реч.

Нека не споменаваме, ще трябва да подготвиш и картички, за своята публика. Ако се появяваш като експерт, ще искаш да направиш темите за които ще говориш, по - лесни за разбиране. Но все пак не презентираш на шефове на други компании, ще трябва да разбереш какво биха искали да научат слушателите ти от тази реч и да го направиш на по - разбираем език. 

 

3. Седни и разбери какво точно искаш да кажеш

 

Следваща стъпка - запиши всичко, което ще искаш да кажеш по темата - всичко, това е твоята мозъчна яма.

 

4. Разбери своите главни точки

 

Сега погледни това, което си написал и отбележи всичко, което на 100% искаш да предадеш на публиката. Това са главните ти точки. 

 

5. Напиши го

 

Разбери кои идеи могат да бъда групирани заедно, кои изглежда, че се повтарят и кои изглеждат ненужни. Започни да организираш какво ще кажеш, кога ще го кажеш и как всяка идея ще се свърза със следващата. Писателя за Muse - Дебора Грейсън Ригйел предлага страхотен генерален план за всеки тип речи:

 

  • Взимащо вниманието встъпление - започни с цитат, анекдот или въпрос, или пък статистика, за да привлечеш вниманието на публиката веднага

 

  • Кратко представяне на съдържанието - представи им главните си точки още в началото, за да знаят слушателите ти какво да очакват

 

  • От точка 1 до точка 3 - Започни разказа си и включи истории, статистики, примери, цитати на експерти и лични преживявания, за да подкрепиш казаното

 

  • Заключение - Спомени за какво си говорил и защо е било важно

 

  • Въпроси и отговори - Позволи на публиката си да ти задава въпроси преди окончателно да приключиш

 

  • Отблизо - Ако има нещо недоразбрано - обясни го, нарисувай едно вдъхновяващо заключение и след това завърши със запомнящо се изказване 

 

WishBOX - Мечти в действие!