ВходИскам да бъда режисьор!Публикувано на: 03.03.2014

Автор: Росица Митрева

 

 

Този месец в WishBOX ще премине под шапката на думичката КИНО! Участвай в месечното ни предизвикателство, което може да ти спечели посещение на снимачната площадка на "Под прикритие"!

 

Да си режисьор е една от най-желаните професии. Всеки един от нас може да изброи няколко режисьора, които са го впечатлили по един или друг начин, можеш и да прочетеш тази статия за 11 съвременни режисьора, за които трябва да знаеш. И все пак знаеш ли какво всъщност прави един режисьор?

 

Следващите откъси от интервюто с режисьора, предимно на филми на ужасите, Джон Доудъл (“Дявол”, “Quarantine”, “The Poughkeepsie Tapes”, “The Dry Spell”, “Full Moon Rising”) ще ти помогнат да разбереш защо е станал режисьор, какво точно прави един режисьор и даже ще получиш няколко полезни съвета от него самия!

 

Опиши работата си. От колко време си режисьор?

 

Има три основни фази на работата като режисьор:

1. Пре-продукция

Това е може би най-важната част от процеса. Тук трябва да се съберат идеите за филм и да се представят като някакъв план както от артистична гледна точка (сценарий, кастинг, кинематографичен стил, цветове и т.н.), така и от практическа гледна точка (разпределяне на времето, финансите, места за снимките и т.н.).

 

2. Продукция

Това е фазата, която повечето хора свързват с работата на режисьора. Това е когато си на снимачната площадка, подвикваш “Начало!” или “Action” и коментираш представянето и начина на заснимане. Този процес е като да се опитваш да нарисуваш картина докато зад теб стотици хора ти викат да побързаш. Много е стресиращо, но е и много вълнуващо. Някои дни имаш усещането, че ще се пречупиш, но някои те зареждат положително.

 

3. Пост-продукция

Често това е най-дългата фаза от правенето на филма. Тук подреждаш парчетата, за да се получи нещо, което поне да прилича на филм. Режисьорът седи с монтажиста докато филмът се сглобява и оправя, така че да се скрият глупавите грешки на режисьора направени на снимачната площадка. Добавят се звуковите и визуалните ефекти. Режисьорът става свидетел на всичко това, но от него не се изисква да може да го направи сам, което е доста хубаво, поне за мен.

 

Защо реши да станеш режисьор? Кога разбра, че това е твоето призвание?

 

Всъщност в началото исках да съм писател. Пишех през цялото време и се записах да уча в Айова, защото имаха много добра програма за писатели. Там взех един курс, в който изучавахме различни филми, и това ми взе акъла. Нямах идея,че филмите може да имат толкова много форми, зарибих се и година по-късно се преместих в Ню Йорк да уча режисура. Процеса на правене на един филм е просто магически!

 

Ако някой иска да стане режисьор, какво трябва да направи?

 

Филмовото училище може да е от полза, но далеч не е задължително. Трябва само да можеш да пишеш, но най-важното е да имаш добър усет за историята! Трябва да направиш филм и да се опиташ да стигнеш до някой филмов фестивал. С правенето на още и още филми, ти просто ще привлечеш вниманието на хората.

 

Каква е най-добрата част от работата ти?

 

Това, че всеки път е различна. Работиш с много и различни хора на най-разнообразни места.

 

Каква е най-лошата част от работата ти?

 

Това да се прибирам и да почна да се сещам за всички неща, които е можело да направя по-добре в този ден. Лошите мнения на критиците също…

 

Кое е най-значимото погрешно схващане на хората за професията ти?

 

Хората надценяват ролята на режисьора (самите режисьори също). Режисьорът далеч не прави филма сам, нужни са много усилия, положени от стотици хора.

 

Имаш ли някакви други съвети и коментари, които би споделил?

 

Ако искаш да станеш режисьор, не се занимавай с нищо друго...

 

Източник: artofmanliness.com

 

WishBOX - Мечти в действие!

 

 

Искам да бъда сценарист - тук.

Искам да бъда продуцент - тук.