Вход6 правила на фотографията, които да следваш, ако искаш онлайн присъствието ти да блестиПубликувано на: 01.02.2017

Превод: Съни Димитрова
Източник: TheMuse

 

Факт: Правейки по-хубави снимки е начин да се отличаш в онлайн пространството - независимо дали ще поосветлиш своите социални акаунти, ще укрепиш личния си уебсайт или просто ще подобриш твоето онлайн присъствие. Въпреки всичко, едно от първите неща, които работодателят вижда в твоя LinkedIn профил, е фона на заден план и профилната ти снимка.

 

Докато можеш да използваш всички безплатни ресурси, които се намират там някъде (да, говорим за Интернет), избирай висококачествени снимки, можеш да разкажеш завладяваща история като заснемеш една сам. Особено, ако си в креативно поле, добре излъскан Instagram профил може да каже много за теб.

 

И не се притеснявай, ако експертните ти познания в момента започват и завършват с избирането на филтър във вече споменатия Instagram акаунт. Има няколко стъпки, които можеш да поемеш, за да направиш снимките си страхотни - без да има нужда да си купуваш скъпа SLR камера или да се абонираш за Photoshop.

 

 

Взимайки няколко курса относно фотогафията и принципите на дизайна, разбрах, че всеки добър фотограф е започнал отнякъде.

 

Най-добрата част? Това са стратегии, които можеш да използваш с телефона си, а има и безплатни редактиращи инструменти онлайн.1. Избягвай зуума

Ако някога си искал да направиш добра close-up снимка на нещо, ти всъщност не трябва да я зуумваш. Особено на телефона ти, зуумването ще опропасти качеството и резолюцията на твоя снимков материал. Така че, винаги бъди сигурен или да се преместиш по - близо до обекта, който ще заснемаш, или ако това не е възможно, изчакай и когато обработваш снимката я изрязвай докато не постигнеш желания зуум ефект.

 

2. Експериментирай

 

Всеки инстуктор, който някога съм имал е подчертавал това правило: “Използвай различни неща. Независимо дали е позиция, светлина, рамкиране, приближеност до обекта и т.н., винаги има начин да миксираш нещата и да се появят щастливи инциденти.”

 

 

3. Прави повече снимки отколкото искаш

 

Фотографите избират коя от работите си да покажат, така че ти никога няма да видиш колко много снимки всъщност, те избират “да дадат на скрап.” Ще ти кажа една тайна: Много са - може би около 90% от тяхната работа. Така че не се страхувай да заснемеш 10 пъти повече снимки отколкото планираш да използваш, сериозно. Не само, че ще напънеш себе си да изпробваш вариация от различни снимки, но също така ще имаш по-широк избираем кръг от който да избираш. (и по-голям шанс да намериш нещо, което ще заобичаш!)

 

4. Използвай безплатни фото-редактиращи приложения

 

Първо, най-важното - ще ти трябва програма, с която да обработваш снимките си. Аз препоръчвам Fotor - уеб вариант или VSCO за мобилен телефон. И двете приложения имат горе-долу едни и същи характеристики и ти предоставят голям избор на инструменти, които ще ти трябват - безплатно.

 

 

5.  Изрязвай, за да оптимизираш

 

Изрязването е съществена част, особено, когато не можеш (а и не трябва) да зуумваш на мобилния с телефон. Избирането на обекта за изрязване не значи само да се фокусираш върху него. Като редактор, искаш да помислиш за негативното пространство, което заобикаля основния фокус. Това може да значи премахване на нещо, което разсейва, от фона, или завъртане на изображението, за да бъдеш сигурен, че изгледа е правилен, а не изкривен.

Това е също така и времето, в което да помислиш каква позиция искаш да има изображнието ти: Искаш я хоризонтална, да бъде корица или пък квадратна, за профилна снимка? Целта определено ще се отрази на такъв вид решения.

 

6.  Поиграй си с контраста, яркостта и засищането (сатурацията)

 

В зависимост от снимката, ще искаш да настроиш контраста (различието на цветовите тонове), яркостта (осветеността) и сатурацията (сумата на цветовете). Например, контрастът е полезен, ако работиш с по-тъмни изображения, които могат да използват малко повече живот. Яркостта може да създаде по-динамично осветление и сенки, така че тя е полезна опция когато искаш да изсветлиш по-тъмно изображение.

 

Повече засищане може да бъде зашеметяващо със снимки, които изглеждат по-заглушени (пейзажи или залези), защото тя подчертава цветовете в още по-голяма степен. Въпреки че това са само няколко примера, това по никакъв начин не е изчерпателен списък на тяхното използване. Виж какво се случва, когато си пограеш с всичките тези настройки, така ще разбереш и какво работи за твоите нужди.

 

 

Накрая на деня, старото клише все още е вярно: “Картината казва 1,000 думи”. Така че, за да направиш правилно впечатление на работодател, Google е отговорът ти. А и със днешната технология научаването на основите не е толкова важно, колкото да тренираш това, което си научил .. и да ти е винаги под ръка.

 

WishBOX - Мечти в действие!