ВходБърз урок по история - коя е Света ЕкатеринаПубликувано на: 24.11.2016

Автор: Съни Димитрова

 

На днешната дата: 24 ноември, празнуваме празника на Св. Екатерина. Добре, ще кажеш, ние хубаво  го празнуваме, но коя всъщност е Света Екатерина, и защо ни е нужно да го празнуваме този празник?

След кратко проучване осъзнах, че българското население - главно младото поколение с възрастова група 14-22 години, изобщо си нямат на идея какво празнуваме на 6 септември да не говорим за 24 ноември. А, за да избегнем още много такива незнайни недоразумения, аз реших да се задействам, да потърся, да разбера и да ви обясня!

 

Според древно предание Екатерина била дъщеря на управител от Египет, всъщност управител на Александрия. Тя получавала прекрасно образование, тъй като живеела в центъра на Египет и се славела с това. 

Това, че е светица идва от факта, че по онова време в Египет, християнството е било забранено, а майката на Екатерина, го изповядвала, като въвлякла и дъщеря си във вероучението. Така Екатерина отишла при тогавашния император на Египет и се опитала да го убеди, че преследването на християнството, не е никак добра идея и няма да излезе нищо добро от това.

 

Екатерина успява да привлече към християнската вяра много мъченици, както и самата жена на императора, които след това обаче, са избити. След тази случка, Екатерина, по заповед на императора, е била арестувана. Там обаче тя христианизира всички, които я посещават, затова накрая императорът заповядва да бъде убита чрез опъване на колело. 

Странно обаче това не се случва, защото, когато Екатерина докосва колелото, то се разпада. Това, разбира се, не я измъква от смъртта, защото през 305 г., бива екзекутирана. 

Преданието разказва как при екзекутирането ѝ, ангели отнасят тялото ѝ в планината Синай където по-късно е построен Синайският манастир - хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство.

 

Тук в България Св. Екатерина е смятана за пазителка от болести и от .... мишки. 

 


WishBOX - Мечти в действие!