ВходВ цитати...Куентин ТарантиноПубликувано на: 16.02.2014

Подбрал: Тони Кунчев

 

„Когато хората ме питат дали съм ходил на филмово училище, аз казвам ‘Не, ходих на филми.“

 

 

Куентин Тарантино е роден в Ноксвил, Тенеси през 1963 година. Родителите му се развеждат преди раждането му и той е отгледан от майка си. Още на 15-годишна възраст той напуска училище, за да се отдаде на изучаването на актьорско майсторство.

 

 

„Не вярвам в елитизма. Не мисля, че публиката е някакъв глупав човек, по-низък от мен. Аз съм публиката.“

 

 

Актъорската игра бързо омръзва на Тарантино и той напуска след две години, запазвайки връзка с приятелите си актьори. Работи в магазин за видео под наем, където внимателно следи филмите, които хората обичат да гледат и обсъжда надълго и нашироко с други филмови ентусиасти препоръчителни филми.

 

 

„Нещо ме спираше в училище. Не мога дори да се преструвам, че съм заинтересован от неща, от които не съм.“

 

„Бях ентусиазиран да вляза в затвора за пръв път и научих страхотен диалог.“

 

 

През 1987 г.  Тарантино участва в писането и директирането на „Рождения ден на най-добрия ми приятел.“ Лентата обаче изгаря в пожар по време на редакцията и става основа за бъдещия филм „Истински романс“. През 1988 г. Тарантино написва втори сценарий, а през 1990 успява да продаде "Истински романс" за $ 50 000.

 

 

„Писателят трябва да има малко гласче, което му нашепва: ‘Кажи истината. Разкрий няколко тайни.“

 

„Крада от всеки филм правен някога. Ако това не се харесва на хората, кофти, да не ходят да го гледат.“

 

 

По това време среща Лорънс Бендър, който посещава курсове по режисура с Питър Флуд. Последният пък познава Харви Кайтел и така Тарантино успява да му покаже своя сценарий. Кайтел е толкова поразен, че добавя от своите спестявания за производството на филма „Кучета в резерв”, в който изиграва една от главните роли и помага на Тарантино да намери актьори за останалите роли.

 

 

„Насилието е форма на филмово забавление.“

 

„Може би фактът, че не се отказах, е това, с което се гордея най-много в живота си.“

 

 

След „Кучета в резерв“ Тарантино пробива в киното и установява своя стил във филмовото изкуство – жестоки криминални истории с трупове и кръв, омаловажаване на развръзката като ключова част от филма и изключителна комбинация от страшно и смешно. Куентин Тарантино разчупва политическата коректност и сериозност на Холивуд с прозрения за относителността на нравствените истини.

 

 

„Не е нужно да знаеш как се прави филм. Ако наистина обичаш киното с цялото си сърце и с достатъчно страст, не би могъл да направиш нещо различно от хубав филм.“

 

„Супермен не става Супермен. Супермен е роден Супермен. Когато Супермен се събужда сутрин, той е Супермен. Другото му Аз е Кларк Кент. Кларк Кент е начина, по който Супермен ни възприема... И какви са характеристиките на Кларк Кент? Той е слаб, неуверен...той е страхливец. Кларк Кент е критиката на Супермен към цялата човешка раса."

 

 

Сред филмите на Тарантино са класики като „Криминале“, „Четири стаи“, „Джаки Браун“,  „Убий Бил“, „Бибрутално“, „Гадни копилета“ и скорошния „Джанго без окови“. Режисьорът също пише, продуцира и участва в много други известни заглавия, установявайки се на мястото си като една от най-влиятелните личности в модерното кино.

 

Ако това ти беше интересно прочети и:

 

В цитати... Оскар Уайлд

В цитати... Никола Тесла

В цитати... Салвадор Дали

В цитати... Джони Деп

В цитати... Стив Джобс

В цитати... Дъглас Купланд

В цитати... Марк Твен

В цитати... Уолт Дисни

В цитати... Тери Пратчет

В цитати... Майкъл Джаксън

В цитати... Стивън Фрай

В цитати... Джордж Р. Р. Мартин

В цитати... Майкъл Фелпс

В цитати... Уилям Шекспир

В цитати... Коко Шанел

В цитати... Ерик Клептън

В цитати... Том Круз

В цитати... Опра Уинфри

В цитати... Джон Ленън

 

WishBOX - Мечти в действие!