Вход„Грешната“ страна на известни забележителностиПубликувано на: 04.07.2016

Превод: Ивелина Добрева

 

Всеки, който е посетил едни от най-известните забележителности в света, знае колко трудно е да се направи перфектната снимка. Почти невъзможно е да излезе добър кадър без стотици хора наоколо със селфи стикове и телефони. Този фотограф обаче знае как да избегне тълпата – просто като снима от „грешния ъгъл“. Серията снимки се нарича Volte-face*, а човекът зад обектива е британския фотограф Oliver Curtis.

 

Посещавайки Пирамидите в Гиза през 2012, Оливър се обръща назад и поглежда към посоката от която е дошъл. Това, което вижда го впечатлява толкова много, че от тогава започва да обръща гръб на едни от най-известните забележителности по света и да запечатва техните противоположни гледки.

 

Серията Volte-face е покана да се обърнем и да видим различната перспектива на най-сниманите места по света. Да насочим погледа си на друга страна и да оценим съпътстващото пред монументалното.

 

Говорейки за първото си посещение на Пирамидите в Гиза, фотографът споделя

"   Разхождайки се  около основата на гробницата се обърнах към посоката, от която бях дошъл, а пирамидата остана зад мен. Пресичайки хоризонта, под воал от непроходима мъгла, лежеше градът Гиза. Непосредствено пред мен и под краката ми пясъкът на пустинята бе окичен с човешки отпадъци, боклуци, парчета ръждясал метал, голяма гумена шайба и разкъсан чувал от зебло.

 Недалеч видях новопостроено игрище за голф със своите свежи зелени площи под късното утринно слънце. Тази смес от контрастиращи цветове, текстура и форми беше интригуваща не само заради картината, която оформяше, но и заради необикновената позиция, която бях заел.

Стоях до едно от чудесата на света, обърнал лице към „грешната страна“. "

 

 

 

Тадж Махал, Агра, Индия

 

 

Линкълн Мемориал, Вашингтон, САЩ

 

 

Сградата на Райхстага, Берлин,Германия

 

 

Статуята на Христос Спасител, Рио де Жанейро, Бразилия

 

 

Стената на плача, Йерусалим, Израел

 

 

Мавзолей на Ленин, Москва, Русия

 

 

Мавзолей на Мао, Пекин, Китай

 

Оливър смята, че въпреки че на фотографиите основната забележителност липсва, самите кадри са пропити с аурата на конструкцията и тя все още може да се усети.

 

Мона Лиза, Лувъра, Париж, Франция

 

 

Знакът на Холивуд, Лос Анжделис, САЩ

 

 

Стоунхендж, Уилтшър, Кралство Великобритания

 

 

Великата китайска стена, Мутиануй, Китай

 

 

Базиликата Свети Петър, Ватикан

 

 

 

Входът на Аушвиц I, Освиенцим, Полша

 

 

Белият дом, Вашингтон, САЩ

 

 

Бъкингамският дворец, Лондон, Великобритания

 

 

Колизеумът, Рим, Италия

 

 

 

*Volte-face – променяне на позицията / обръщане на обратно

Изразът на френски идва от италиянското voltafaccia и португалското volte face съставено от (volta) обръщам се и (faccia) лице.

 

Източник: Creativeboom

 

 

WishBox - Мечти в действие!