ВходЛятната школа на един ученикПубликувано на: 17.06.2016

Автор: Кристина Тотева

След една седмица идва най-очакваното време от годината, а именно лятото. Всички ученици го чакаме цяла  година с нетърпение, но в повечето случаи не правим нищо смислено през него.  За разлика от днешния ни гост. Той е едно момче, което обича музиката и да свири на китарата си. Това е Стефан и тази година завършва 10ти  клас от гр.Самоков. Той създаде собствена лятна школа по китара, но нека той ти разкаже малко повече:

 

- Как се вдъхнови да започнеш нещо такова?

- От много време, повече от година, ми се въртеше идеята да започна да давам уроци. Някак си никога не го приемах като реалистична идея, по-скоро като една от този тип мечти, за които е приятно да си помечтае човек, но кристално ясно знае, че никога няма да се случат. Лятната ваканция започна да наближава и започнах да правя планове как да уплътня цялото това свободно време. Какви бяха опциите? Или някоя хамалска работа, или да пропилея поредното лято. И тогава ми светна: "лятна школа по китара". Хем щях да си сбъдна мечтата, хем да уплътня малко време, но не твърде много, и все пак ще имам време и енергия за други занимания.

 

-Имаш ли трудности с работата с учениците?

а щастие все още не съм имал трудности с тях. Всички ученици имат голямо желание да учат и полагат нужните усилия, за да напредват. Надявам се малката разлика във възрастта да предразположи към по-лесно преодоляване на потенциални възникнали усложнения. Като цяло съм изключително доволен от  всички ученици досега.

 

-Коя е най-голямата трудност, която си срещнал досега?

- За мен най-голямата трудност беше да организирам самия себе си. Да си направя ясен план, да запиша всичко и да се придържам към него. За разлика от училището например, за това "начинание" никой не стоеше зад мен с ръжена да ме ръчка напред. Всичко зависи от това как си организирам времето, а за да съм честен трябва да си призная, че изобщо не ме бива в това.

 

(дует за китара и цигулка)

- Имаш ли цели, които искаш да постигнеш? Какви?

- По принцип се придържам към правилото да не споделям цели, но ще направя изключение. Една от целите е да докажа на себе си, че ако съумея да се организирам мога да постигна нещо. Друга цел е да докажа на обществото, че не е нужно човек да има най-високото възможно образование, за да прави това, което иска, било то нещо простичко като тази лятна школа, или нещо по-голямо, като например собствен бизнес. Защото не тоновете прочетени книги и безкрайната запомнена информация реално ползват човека, а каква част от тях е разбрал напълно и може да ги приложи на практика.

 

-Какво ти коства всичко това ?

- Доста голяма част от свободното ми време. Като добавим това, че сега е краят на учебната година и почти всеки ден се правят изпитвания, не е лесно да смогна да си свърша моята работа, да вържа прилична оценка, и все пак да ми остане време за достатъчно почивка. Тук мога да спомена, че една от най-значимите разлики между училището и моята школа е, че всички учащи се са дошли по собствено желание, също така не гоним крайни срокове и всеки напредва със свое темпо, така че да няма пропуски. В крайна сметка музиката трябва да е удоволствие, а не бреме.

 

- Посъветвай нещо хората, които нямат смелост да правят това, което обичат.

- Разберете какво точно ви спира - възможно е да е само илюзия за страх, голо опасение, което няма реално покритие. Посъветвайте се с приятел или близък човек. Когато видите ситуацията през друга перспектива ще разберете дали опасенията ви наистина имат оправдание, или просто ви мързи да напуснете комфортната зона, с която сте свикнали.

 Можеш да му пишеш тук, ако имаш някакви въпроси - kitara_samokov@abv.bg

Или да разгледаш сайта му - тук .

 

WishBOX-Мечти в действие!