Вход10 сайта, чрез които можеш да научиш всичкоПубликувано на: 06.05.2016

Автор: Лиза Викторова


Нека бъдем честни със себе си, почти всеки един от нас прекарва огромна част от свободното си време в социалните мрежи. Влезем ли веднъж във Facebook се оказваме заплетени в една огромна мрежа, от която излизането се явява най-трудната част. Безброй снимки, цитати, статуси и нека не забравяме най-важната част –  безброй ненужна информация, нахлуваща в съзнанието ни само чрез едно единствено кликване на бутона „Sign in”.

 

Приготвила съм ти класация от 10 сайта, които може и да не са особено известни, но пък информацията в тях определено ще те заинтригува или поне ще ти помогне да си отговориш на някои въпроси, чиито отговори много трудно би могъл да откриеш във Facebook.

 

 10.  Разбери как се е появило кафето 

Това интерактивно „пътешествие” от зеленото зърно, в което се съдържа коефинът,  до вече приготвената чаша кафе е оформено с помощта на красиви илюстрации, анимации и интересни факти. Сайт изключително за любителите на кафето, които обаче не са запознати с неговата история.

 

9. Почувствай се като космонавт


Искаш ли да се отправиш в космоса, без да излизаш от вас? Идеално. Това е истински атлас, създаден с помощта на телескопа „Хабъл”, който позволява да разгледаш безкрайното пространство, обкръжаващо планетата ни. Можеш  да разгледаш всяка(или почти всяка) звезда отблизо. Страхотно, нали?

 

8. Разбери историята на храната


 Чрез този сайт може да се отправиш в супермаркета и да разбереш от какво са изготвени любимите ти „вредни храни”, да отидеш в тропическите гори, за да научиш за историята на добиването на захарта и приготвянето на сладките или пък да се отправиш в най-различни далечни страни, където ще ти разкажат  как морските продукти и подправките достигат до нас. И цялата тази полезна информация благодарение на един единствен сайт.

 

7. Погледни отблизо картините на Моне

Този сайт ще привлече вниманието дори на онези, не особено запознати с изкуството на Моне. Известните му картини буквално „оживяват”, стават огромни, запълвайки целия екран на монитора, и дават възможност на зрителя пряко да „участва в изобразяването на картините.

 

 

6. Как да се справиш с абсолютно всичко, което те затруднява

 

С над 61,000 статии, този сайт е подходящ за абсолютно всеки. Очаква те огромно количество информация за всичко онова, което все още не си успял да усъвършенстваш докрай -  от рисуването на перфектната очна линия, до повишаването на самооценката и справянето с депресията. Най-интересното е, че ти самият можеш да напишеш статия, която мислиш, че ще бъде полезна на останалите.

 

 

5. Още един „Как” сайт

Howstuffworks, който в момента е управляван от компанията, притежаваща Discovery Channel и Animal Planet, е мого добър сайт, чиято цел е да предостави леснодостъпна информация относно нещата, с които се сблъскваме в ежедневието си, но въпреки това не са ни особено ясни. Статиите са написани и илюстрирани в много приятен стил, като много от тях дори имат вмъкнати клипове, което прави възприемането на по-сложната информация дори още по-лесно.

 

 

4. Почувствай се като артист

Можеш да станеш Хенри V на сцената на Кралския шекспировски театър или да танцуваш на сцената на Парижката гранд опера. Просто избери жанр и място, и ще се отправиш в най-големи сцени в света, като имаш възможността да огледаш случващото се от всеки възможен ъгъл.

 

 

3. Подобри знанията си в онези предмети, които така и не си схванал в училище

Не намираш смисъл в алгебрата? Все още не си разбрал какво точно предизвиква Втората световна война? Или пък просто не си сигурен дали цветът на Марс наистина е червен? Ако отговорът ти поне на един от тези въпроси е „да”, то този сайт е точно за теб. Създаден през 2009, в него са качени клипове с лекциите на едни от най-добрите университети в света. Можеш да откриеш лекции на различни теми и предмети, като започнем с литература и философия, и стигнем до информатика и математика. Сайтът е направен под формата на игра. След всеки изгледан клип и направен тест, получаваш точки, а целта ти е да имаш колкото се може повече, за да успееш да получиш допълнителните значки.

 

 

2. 5 минути са достатъчни

Понякога не са ти нужни повече от 5 минути, за да усвоиш дадена информация. Сайтът съдържа десетки хиляди клипове за абсолютно всичко, което си помислиш. От готвене до политика, от борбата със студа до примиряването на болните от рак, от родителство до свирене на китара. Всеки клип е дълъг около 5-10 минути, което значи, че може да отделиш време за един дори по време на обедната си почивка.

 

 1. TED

В случай, че не си чувал за сайта TED, то сега е точния момент да се запознаеш с него (все пак първото му място не е незаслужено). Това е световна поредица от конференции, създадена, за да популяризира „идеи, ценни за разпространяване“ , която се прави във почти всички по-развити страни. В сайта им отново има огромно количество клипове, които засягат най-различни теми и понякога проблеми на обществото ни. Това, което го отличава от останалите обаче, е че за всеки клип е поканен успешен човек, обикновено световноизвестен, който в продължение на 5-25 минути говори на дадена тема, характерна за областта, в която е е преуспял. От световното изкуство до проблемите, които срещат чернокожите, отново имаш правото да си избереш, тази тема, която ти допадне най-много. Така че не забравяй да натиснеш линка по-горе.

 

Източници: creativeboom.com; mashable.com; adme.ru

 

WishBox-Мечти в действие!