ВходСоциален стайлинг експеримент - част 1Публикувано на: 29.03.2016

Превод: Ивелина Добрева

 

В началото на миналата седмица се запознахме с експеримента на Мари Оспина (Marie Ospina),  който целеше да докаже, че красотата съществува под всякакъв вид, форма и размер. Поредната социална задача, с която журналистката се заема, е да излезе от зоната си на комфорт, сменяйки няколко стила, и да наблюдава реакциите на околните. Целта – да обърне внимание на факта, че обществото продължава да отсъжда и преценява хората по начина им на обличане.

 

Освен че се облича различно и посещава места с много хора, Мари качва снимките в сайт за запознанства, изпраща ги по имейл на приятели и ги показва на гаджето си. Така черпи информация както от напълно непознати, така и от най-близките.

 

Експериментът

В период от една седмица Мари качва снимките в един и същи профил в сайта OkCupid. Не променя единствено информацията за себе си – параграф, в който говори за страстта си към литературата, четенето и сериалът Игра на Тронове.

 

Готическо момиче 

 

 

  Готиката е първото на което се спира. Убийството през 2007 на  Софи Ланкастър  - готическото момиче, убито от група тийнейджъри заради нейния стил, я подтиква да избере точно това. „Фактът, че нещо толкова трагично и толкова отвратително може да се случи на базата на облекло все още ме шокира.”

 

 

Реакциите

От OkCupid

Нека да бъдем тъжни заедно – от 19-годишен младеж

 

Какво по дяволите не е наред с теб? Приятелски съвет – гледай Skins и се научи как да се обличаш, или по-добре, вземи брой на Космополитан – 28-годишен мъж

 

 Надявам се да не се обидиш, но може ли да ти помогна по някакъв начин? – 23-годишна жена

 

 Ти си депресиращо красива. Схвана ли? Понеже ти си красива и това ме депресира – 25-годишен мъж

 

От гаджето:

Мисля, че ако бях в гимназията много щях да те харесам.

 

От приятел:

Не ми се иска да го кажа, но ако те видя някъде по улиците и не те познавам, ще се замисля за твоето психично здраве. 

 

 

Тип "Нощен Живот"

 

“Провокативна” е епитетът, който най-точно би описал Мари. Гримът, наситените вежди и розовото Барби червило допълват късата бяла рокля, подходяща за някой нощен клуб.

В Англия си имат думата chav или chavette, която точно описва стила, към който се стреми Мари. Това е етикет използван предимно за жени, които се обличат евтино и с дрехи-реплики.

 

Реакциите

От OkCupid

Скъпа, изглежда си готова за едно невероятно преживяване и аз искам да ти го дам – 23-годишен мъж, с който всъщност са били състуденти в университета

 

Знаеш ли какво казват за момичетата с големи вежди? Те имат и голям апетит за … знаеш – 31 годишен мъж

 

И аз си търся приятели! Искаш ли да отидем в някой клуб? – 18-годишно момиче

 

Изглежда сякаш знаеш как да боравиш с това тяло – 26-годишен мъж

 

От гаджето

Чувствам се странно. Ако не те познавам и те видя някъде на купон, бих се опитал да легна с теб за една вечер. Но понеже те познавам всичко изглежда много грешно.

 

От приятелка

Мисля, че тази рокля наистина ти стои добре, но те кара да изглеждаш “лесна”. 

 

Тип фея

 

 

Писателите обикновено описват тези създания като мистични същества, които живеят в горите и правят добро. И наистина сякаш Мари тук е излязла от някоя вълшебна приказка или филм.

Гримът е сведен до минимум освен натрапващия червен руж, а облеклото бегло напомня трилогията Хобит.

 

Реакциите

От OkCupid

Може ли да ме научиш на лечение с кристали? – 24-годишна жена

 

Изглеждаш сякаш си извадена от приказка. Бих искал да те заведа в някоя книжарница и заедно да четем стари митове и легенди – 22-годишен мъж, който няколко пъти съм срещала в Lush*

 

Аз също искам да намеря приятели. Кажи ми ако си навита за спокойна вечер вкъщи с “Игра на Тронове” и малко наркотици – 21-годишен мъж

 

Със сигурност си чудновата, като Зоуи Дешанел – 26-годишен мъж

 

От гаджето:

Не мога да приема целия този руж.

 

От приятел:

Ако те срещна на улицата ще си помисля, че си изгубено хипи.

 

 

 Утре ще видим как преобразяването на Мари в тип "Класически Винтидж" и момиче в стил "Току-що се събудих" ще повлияе на мнението на околните за нейния характер и чувствителност. 

 

*Lush - Магазин за козметика

 

Източник: Bustle

 

WishBox - Мечти в действие!