ВходЖена моли 21 фотошоп редактори да я направят красиваПубликувано на: 22.03.2016

Превод: Ивелина Добрева

 

Красотата далеч не е константа, която важи за всички нации в света. Точно това цели да докаже проектът на 23 годишната Мари Оспина (Marie Ospina), която работи в сферата на медиите и всеки ден вижда стотици нереалистични снимки на модели по списанията и в интернет.

 

Нейният проект се заражда от идеите на Естър Хониг (Esther Honig)  и Присила Уилсън (Priscilla Yuki Wilson) – журналисти, които пращат свои снимки на фотошоп редактори от цял свят с една молба – Направи ме красива.

Получените снимки  доказват, че красотата не е универсална, както често я приемаме.

 

 Мари е възприемана като plus-size* жена и  признава, че винаги е била наясно с факта, че „дебеланките” не се възприемат добре от обществото. И въпреки че харесва тялото си, тя често използва определена светлина, филтър или редакция, за да подобри снимките си преди да ги разпространи в интернет. Тези мотиви за възприемането на plus-size жените в обществото я кара да повтори експеримента на двете журналистки, но този път с добавка – Направете една дебела жена красива.

 

“Бях любопитна да разбера как редакторите ще коригират моята снимка. Какво ще направят с моите пухкави бузи, двойна брадичка, дебели рамена и кръгло пълно лице. Дали ще  прикрият или смалят тези черти, за да ме направят красива? Как ще ме поправят? ”  

 

Индия

 

Латвия

 

Италия

 

Мексико

 

България

 

Македония

 

Украйна

 

Канада

 

Пакистан

 

Сърбия

 

 

Колкото и изненадана да е Мари, всъщност само три страни са „смалили” фигурата й. Повечето редактори са използвали основните неща, като изглаждане на кожата и баланс на цветовете. А когато се е свързала с трима редактори от Исландия, те всички отказали да променят външния й вид . „Не вярвам в поправянето на естествената красота” и „Не работя с Фотошоп – единственото, което ползвам е да променя светлината на снимката.” са отговорите, които получава от тях.

 

В заключение, Мари Оспина добавя:

 

„Искам всички жени да знаят, че не трябва да бъдат непременно слаби, за да са красиви или значими. Не трябва да забравяме, че красотата съществува под всякаква вид, тип, форма, размер и цвят.”

 

 

 

*plus-size е термин за размер на дрехи, използван за хора с тела по-големи от средните/нормалните. Премерен превод - размер плюс. 

 

Източник: Bustle

 

WishBox - Мечти в действие!