ВходЗапознай се с лекторите на "Аз, инженерът" - Бончо ВърхошковПубликувано на: 08.03.2016

Автор: Съни Димитрова

 

Запознай се с 23 - годишния Бончо Върхошков. Завършил е бакалавър в ТУ със специалност "Машиностроителна техника и технологии", в момента учи магистратура със специализация "Машиностроителна техника и технологии". Лидер е на първия бългаски отбор за международни съзтезания Formula Student и сега проектират и строят първата си кола с цел да участват на състезанията в Италия и Унгария през лятото. 

Можеш да посетиш сайта им във фейсбук или в сайта им, а сега - запознай се с Бончо от една по лична гледна точка.

 

Защо избра да учиш точно Машиностроителна техника и технологии?

- Много малко хора се замислят какво се случва с даден компонент на атомно ниво. Всъщност структурата на материалите определя техните свойства и качества. За да можеш да влияеш на структурата на материалите трябва да си много добър технолог. Това е специалност, която ти позволява да опознаеш материалите и да знаеш точно какво можеш да постигнеш с тях. Затова и в момента специализирам "Материалознание и технология на материалите".  

 

Като лектор на "Аз, инженерът" какво си подготвил за своите слушатели?

- Поставил съм си за цел да върна вярата, че България може да бъде високотехнологична нация. А къде има по-високи технологии от Формула 1?

Е, Formula student е състезанието, което е най-близо за студентите до Formula 1. Ще запозная общността с мащаба и ползите от състезанието, както и с първия български отбор. Ще покажем интересни факти от колата и какви са високите цели, които сме си поставили. Смятам, че бъдещето е в ръцете на инженерните студенти и колкото повече от тях повярват в себе си, толкова по-добре ще бъде за всички нас.

 

Какво би посъветвал бъдещите инженери?

- Да са уверени в себе си, да четат много, да учат езици и софтуерни продукти, и да се занимават с извънкласни дейности, за да развиват качествата си. Вярвам, че това са най-важните способности, които трябва да притежава един инженер в днешно време и ако се старае, то няма никакво значение къде учи, на всякъде ще получи признание.

 

WishBOX - Мечти в действие!