ВходЗлатната ера на ХарлемПубликувано на: 08.02.2016

Подготвил: Ивелина Добрева

 

Ще се върнем повече от 90 години назад за една разходка из улиците на квартала Харлем, Ню Йорк през далечната 1920 година. Ще забележиш  деца играещи по тротоарите, съседи, които си говорят пред блока и хора, бързащи за работа. Но онова, което очите ти ще пропуснат, са скритите светове на този голям квартал. Писателите, художниците и музикантите, които създават новата ера на Харлем, ще останат скрити зад масивните жилищни сгради. Може да забележиш, че Харлем не е като другите квартали, но със сигурност ще ти убегне факта, че тук е на път да избухне огромна експлозия на новаторско творчество.

 

Креативно общество

Това събиране на литература, музика и изкуство в северния град е плод на преселението на чернокожи от юг в търсене на по-добър живот. Заедно с вещите си, тази огромна маса хора донася  на севера както африканска народна музика, така и много традиции, предавани от поколение на поколение. Тези южни традиции, смесени със северните, пораждат новите идеи на Харлем.

 

Целият този джаз!

Купона наистина започва, когато музиканти като Дюк Елингтън (Duke Ellington)  и Бесси Смит (Bessie Smith)  смесват стари и нови традиции и създават напълно нов звук, наречен джаз.

 

 

 

Джаз музиката на свой ред вдъхновила артистите. Палмър Хейдън (Palmer Hayden)  рисува танцуваща двойка в картината Jeunesse, което означава младежта на френски.

 

 

Удължените крайници подчертават движенията, а настроението е толкова добре уловено, че почти чуваш музиката.

 

Централната фигура в картината Song of the Towers на Арън Дъглас ( Aaron Douglas) е издигнала саксофон над главата си. Инструментът става фокусна точка - светлина обкръжава саксофона, позициониран точно над статуята на свободата, сякаш джазът е новият символ на свободата.

 

 

 

Тежка работа

 Дори в това бликащо от енергия общество, афроамериканците живели трудно - те работели здраво, за да успеят да платят едва наема си.  Художникът Jacob Lawrence създава серия от картини, показващи хора на работа. Те включват строители, пекари и архитекти. Човекът на картината The Shoemaker изпълва композицията – рамото му почти докосва тавана. Преувеличавайки мащаба на тялото, художникът набляга на физическата натура на обущаря.

 

 

 

Този период на иновация в афроамериканското изкуство, музика и поезия е познато като Ренесанса на Харлем. Той продължил от 1919г до 1929г, но идеите, развити по това време, все още се използват от артистите до днес.

 

 

Източник: art.scholastic

 

WishBox - Мечти в действие!