ВходТоп 5 книги, които да прочетете този февруариПубликувано на: 04.02.2016

Автор: Стоян Иванов

 

5. ,, Стогодишният старец, който скочи от прозореца и изчезна ’’Юнас Юнасон 

,, Здравей, има ли нещо за пиене? Алан Карлсон 

Напоследък всякакви книги със старци, които бягат от домове и се заяждат с хората, всякакви побъркани умове, които искат да вгорчат живота на младите, но и да ги образоват, станаха много известни. Един от тях е Алан Карлсон. Той е на сто години, когато на рождения си ден решава да напусне дома за стари хора и да види, къде ще го отвее вятъра. Докато Алан бяга, се натъква на един младеж, чиито куфар е доста добро приключение и затова столетникът решава да го отмъкне. Това, което намира там е смайващо. Забърква се с мафията, но това не е всичко. Старецът се връща в миналото и се среща с личности в историята като: Дьо Гол, Сталин, Франко, Труман и още известни личности. Наистина си заслужава да я прочетеш! 

 

 

4,, Изневяра ’’- Паулу Коелю 

,, Понякога е нужно да изгубиш, за да откриеш себе си ’’- Паулу Коелю  

Книгата е доста добра и поучителна, та нали е на негово величество Коелю. Тук ще срещнете жена на име Линда - щастливо омъжена, с две деца, богата, кариеристка, с една дума: има всичко, за което човек мечтае, но няма най важното - щастие. Тя не е удовлетворена от своя живот, от връзката си, която с времето изстива, държи своята фалшива усмивка и безполезния си живот, само заради своите деца. Затова тя се впуска в неочаквана и опасна авантюра, която събужда в нея една отдавна забравена и твърде изненадваща страна на младата журналистка.

 

 

3. ,, Дете 44 ’’- Том Роб Смит

,, Възрастта на която едно дете може да бъде разстреляно според комунистите бе: 12 години. ’’ – Из ,, Мислите на едно дете ’’ 

Сюжетът ни отвежда в ужасните години, когато Съветският съюз господстваше. Представена е годината 1953, Москва и останалите села, където обикновените хора умират от глад по време на вечната зима. Представена е борбата за живот, способностите, които човек притежава и инстинктът за самосъхранение. Унищожителната действителност кара читателя да оцени всичко, което има и изгражда ценности, които са отдавна забравени в двадесет и първи век. Тази книга няма нужда от много представяне и празни приказки- само една дума: прочети!

 

 

2. ,Човек на име Уве ’’Фредрик Бакман 

,, За младите, истинското изкуство е да се научат да паркират правилно ’’Уве 

Уве е още един от членовете на ,, комитета ’’ на пенсионерите в света. Заклет почитател на колата сааб, вдовец, лесноизбухлив, вечно нацупен и недоволен, от хората, които сочат с пръст различните, изключително принципен и железен в думите и действията си, проявява страстна категоричност във всичко, което прави, смята, че обществото на младите е виновно за всичко, с една дума- темерут. Старецът е постигнал непоклатима рутина в действията си, но защо ли започва да ги нарушава? Това е роман за гневния съсед, за влиянието на един човешки живот върху безброй други. Чудесна история за кварталното сдружение на обитателите и престижът да си председател на сдружението. 

 

 

1. ,Баба праща поздрави и се извинява ‘’Фредрик Бакман 

,, Защото всички седемгодишни заслужават да имат супергерои… ’’Елса 

Книгата е на същия автор, който пише и ,, Човек на име Уве ’’Елса е на седем и е различна. Тя има луда баба. Бабата замеря полицията с обелки от картофи, погажда ужасни шеги на своите съседи, но е и много болна. Предусещайки края си, бабата на Елса и заръчва да разнесе молбата й до хората, с които се е конфронтирала някога. Молбата е гласи следното: ,,Моля простете за всичко’’.  Ловът на ,,прошки’’ се превръща в най-голямото приключение на Елса, което я довежда до блок, пълен с пияници, чудовища и бойни кучета, но също така до истината за една баба, която не прилича на никоя друга. 

 

 

WishBOX - Мечти в действие!