ВходСъзвездия от древносттаПубликувано на: 20.01.2016

Автор: Сиси Василева

 

Много обичам да научавам ниви неща за Космоса. Тъй като съзвездията са част от тях, реших да споделя малко информация с теб. Надявам се искрено да се наслаждаваш, докато четеш.

 

Съзвездията са определени области, на които е разделена небесната сфера, за по-удобно ориентиране в звездното небе. Съзвездията са 88 на брой. Преди хиляди години древните народи в Азия, Европа и Средния Изток наблюдавали и изучавали звездното небе и установили, че звездите образуват групи с разнообразни очертания, напомнящи различни животни или митологични същества.

 

                    

 

В зависимост от приликата, хората давали на отделните групи имена на животни или митологични същества. В зависимост от приликат, а хората давали на отделните групи имена на животни или на герои от легенди и митове, а самите групи били наречени съзвездия. До 300г. (нова ера) гръцкият астроном - Птолемей дал имена на 48 съзвездия. Много от тях се използват и днес – Телец (Бик), Голяма мечка, Андромеда.

 

 

Съзвездието обикновено води името си от обект, на който е оприличена фигурата от звездите в групата, например: Скорпион, Орел, Делфин, Лебед, Орион и др.  Много от имената на съзвездията са свързани с древногръцката митология - Орион, Андромеда, Касиопея, Цефей, Пегас и др.

 

                     

 

Някои съзвездия носят имената на предмети - според фигурите, образувани от влизащите в тях звезди - Щит, Триъгълник, Стрела и др. С течение на времето, различни астрономи ползват различни дефиниции за различните съзвездия и така се достига до нуждата от международна конвенция за границите и имената на всяко съзвездие. Такава конвенция е постигната и утвърдена на първия конгрес на Международния астрономически съюз (МАС) през 1922 г.

 

         

 

 Днес астрономите са изработили карти на съзвездията. Необходими са две карти на съзвездията, тъй като хората, които живеят на север от Екватора (в Северното полукълбо), виждат различни звезди от тези на юг от Екватора (в Южното полукълбо). Съзвездията в центъра на всяка от двете карти обикновено се наблюдават през цялата година, докато тези, които са в края на картите, могат да бъдат наблюдавани само през определени сезони или в определени часове на нощта.

 

Най-малкото съзвездие е Южен кръст, а най-голямото – Хидра. Ако имахме възможността да наблюдаваме звездите непрекъснато, дори и през деня, щяхме да установим, че в течение на една година видимият път на Слънцето преминава през 13 съзвездия.

 

Древната астрономия отбелязала само 12 съзвездия, които нарекли зодиакални. Те образуват зодиака. Смята се, че хората, родени под един и същи зодиакален знак, имат сходни съдби.

Звездите от едно съзвездие изглеждат близо една до друга, но всъщност са отдалечени на огромни разстояния. Звездите Бетелгейзе, Ригел и Минтака са от съзвездието Орион и изглеждат почти еднакво отдалечени от Земята, но в действителност се намират съответно на 300, 900, 2300 светлинни години на нашата планета.

 

              

 

Една светлинна година е равна на 9 460 730 472 580,8 км. Звездите и се образуват в огромни облаци от газ и прах, наречени мъглявини. Те се въртят подобно на вихрушка и под действието на собствената си гравитация се свиват.

 

               

 

В центъра на свиващия се облак газът става по-горещ и по-плътен. Когато температурата се повиши достатъчно, започват реакции на ядрен синтез - ядрата на водорода се сливат и се превръщат в ядра на хелий. И така се ражда Новата звезда. Сега ще ти покажа и различни снимки на съзвездия, както и мястото на новите звезди.

 

За Сириус има повече митове, отколкото за която и да е друга звезда с изключение на Слънцето. Изгревът на Сириус е отбелязвал прилива на Нил в Древен Египет и "Кучешките дни” на лятото за древните гърци, а за полинезийците Сириус се свързва със зимата. Сириус е важен за мореплавателите в Тихия океан. Поради яркостта си се наблюдава лесно с невъоръжено око.

 

  

 

WishBOX - Мечти в действие!