ВходРобот започна работа в технологичен университет в СингапурПубликувано на: 11.01.2016

Превод: Ивелина Добрева

 

Учени от технологичния университет Нанян в Сингапур създали робот-рецепционист, който трудно би могъл да се различи от истински човек. От всички съществуващи роботи, роботът Надин прилича най-много на истинска личност.

 

Създателката на робота, проф. Надя Талман я е направила по свое подобие. Освен че е със същите черти на лицето и коса, Надин има мека кожа, може да се усмихва, да гледа в очите и да се здрависва.  Човек би се объркал при различаването между истинската Надя и нейното копие.

 

Всъщност работата на Надин може да бъде както личен асистент, така и лична компания. Имайки впредвид застаряващото население, един такъв робот би могъл да помогне при нужда с деца,  възрастни или самотни хора, вместо да се наемат реални лични асистентки или бавачки. Засега  Надин ще работи като рецепционистка в университета. Най-вероятно с трудов договор и всички нужни легални документи.

 

 

 

Това което прави робота плашещо реален, е че може да  разпознава хора, които е виждала преди,  може да продължава водени разговори,  проявява чувства и дори демонстрира характер.  В зависимост от водения разговор, Надин може да се развесели или натъжи.  Това е почти  като реална компания, която осъзнава какво се случва и винаги е с теб. 

 

Вероятно след години ще може просто да отидеш и да си купиш най-добър приятел робот. Или гадже – така никога няма да останеш самотен. Това е почти като гледането на домашен любимец, но с малко повече екстри. 

 

 

 

Източник: abc.net.au; studyabroad

 

 

WishBox - Мечти в действие!