Вход10 филма с вдъхновяващи истории и страхотни учители!Публикувано на: 15.02.2014

Подбрал: Тони Кунчев

 

Този месец в WishBOX ще премине под шапката на думичката КИНО (и между другото сега е момента да участваш в нашето Предизвикателство, за да спечелиш среща с Куката)! Освен това днес е събота. Затова ти предлагаме десет незабравими филма, които се въртят около живота в училище и няколко страхотни учителя. В изброените филми ще срещнеш мотивация, нови знания, битки с изпитанията ни живота, силата на човешката воля и най-вече – вдъхновението да се стремиш към една по-добра действителност.

 

Както ще видиш и от трейлърите, повечето от филмите не са от най-последните блокбъстъри, но повярвай ни - заслужава си да ги гледаш!

 

1. Обществото на мъртвите поети (Dead Poets society) – филм за необикновените методи на учител по английска литература, който вдъхновява, извисява и разширява светогледа на учениците си чрез поезия. Борбата между поколенията и конфликтът между консервативното и необикновеното заемат челни позиции в тематиката на филма.

  

 

2. Добрият Уил Хънтинг (Good Will Hunting) – един филм за гениален математик, обречен на тежък живот след грешно взети решения и трудно минало. Историята разказва за борбата с изпитанията, които човек сам поставя пред себе си, и за стремежа към овладяване на потенциала в човека.

  

 

 

 

 

3. Опасен ум (Dangerous Minds) – история за начина, по който един учител може да повлияе на учениците си и да промени живота им. ЛуАн (Мишел Файфър) успява да запали интереса към образование група деца от гангстерски, непривилигеровани среди чрез музика, необикновени възнаграждения и либерално отношение.

  

 

 

4. Треньорът Картър (Coach Carter) – треньорът Кен Картър (Самюъл Джаксън) осъзнава нуждата да образова и дисциплинира успешния отбор по баскетбол и прибягва до необикновени методи.

 

 

 

5. Предай нататък (Pay It Forward) – филм, чието влияние се проявява дори в днешни дни. Посланието на „Предай нататък“ е вечно, подтиквайки хората да правят добрини на другите, за да се отблагодарят за тези, направени на самите тях. 

 

 

 

6. Stand and Deliver филм по истински случай за Джейми Ескаланте, който цели да извлече най-доброто от учениците си и разкрива скрития им потенциал.

 

 

 

7. Училище за рок (School of Rock) – известната комедия с Джак Блек, който запалва учениците си по рока и ги води на състезание между местните групи. Забавен, вдъхновяващ и пълен до ушите с рок.

  

 

 

8. Гласове на свободата (Freedom Writers) - Още един филм по истински случай, който разказва за учителката Ерин Гръуел, която се сблъсква с клас ученици, разделени от множеството вражди. Благодарение на вярата в своите ученици, Ерин успява да им докаже, че различията между тях, не са повод за война, а напротив - нещо, което може да ги обедини. 

 

 

 

9. Класът на историците (The History Boys) – историята проследява взаимоотношенията на трима коренно различни учители и техните ученици. Всички герои оценяват и обмислят какво е истински значимо в образованието и в живота им по пътя към елитните английски университети.

 

 

 

10. Великите дебатори (The Great Debaters) – учителят по дебати Мелвин Толсън (Дензел Уашингтън) се стреми да издигне нивото на отбора афроамерикански ученици на Уайли Колидж до равенство с белите в Американския юг през 30-те години на XX век. 

 

 

 

Приятно гледане!

WishBOX - Мечти в действие!