ВходКулинарно пътешествие по КоледаПубликувано на: 20.12.2015

Автор: Ивелина Добрева

 

Всяка нация празнува Рождество Христово по свой начин. Ще се отправим на малко пътешествие из света, за да проследим най-типичните и вкусни блюда за семейната вечеря.

 

Джинджифилови сладки

Те са типични за немската кухня и обикновено се заливат с глазура от захар или шоколад. Най-знаменитите меденки се правят в Нюрнберг. Те се продават по малките пазари в празничните периоди и обикновено се подаряват на близки и роднини. Названието на този ароматен десерт означава „сладостта на живота”.

 

 

Бъдник (Bûche de Noël)

Френското руло Бъдник произлиза от фолклорните традиции. Според една от тях, при празнуването на зимното Слънцестоене се украсява голям дървен пън, който се смята за талисман и носител на късмет. След празника той се изгаря. Десертът, появил се през 1945г., представя сладко руло с кремов пълнеж и шоколадова обвивка. Повърхността му се набраздява с вилица, за да прилича още повече на дърво.

 

 

 

Panettone

В Италия, който мисли за Рождество Христово със сигурност  мисли и за Коледния козунак Панетоне. Той се ражда в старите сладкарници на Милано и се превръща в класически Коледен десерт на италианската кухня. Днес за него са чували по цял свят и вече е станал част от Коледната трапеза на Франция, Перу, Малта, Албания и др.

 

 

Щрудел

Ябълковият щрудел е едно от многото традиционни виенски ястия от времето на Хабсбургската монархия.  В Австрия за празниците приготвят от прословутия си ароматен десерт с орехи и плодове, в който често се добавя и ром.

 

 

 

В република Чехия …

В магазините в Чехия на Коледа преди всичко се продава риба, а печен шаран и салата от картофи може да се намери във всеки ресторант. Според една легенда, по време на Коледната вечеря този, който запази люспите на шарана под чинията си, ще бъде здрав и благополучен през цялата година.

 

 

 

И на Филипините

Филипинците посрещат Коледа без зима или сняг. Въпреки това Рождество Христово се явява един от най-дългите празници (продажбите на Коледни играчки могат да започнат от септември). Традиционното филипинско сладко е Bibingka. Рецептата се състои от оризово тесто, яйца и кокосов орех. На Коледната вечеря всички улици се осветяват с фенери, а хората излизат да се поздравят и да раздадат подаръците си.

 

 

 

Екипът на WishBox Ви желае весели празници!

 

WishBox - Мечти в действие!