ВходКак хората празнуват Нова година по светаПубликувано на: 13.12.2015

Автор: Цвети Петкова

Има толкова много различни хора по света и толкова много различни вярвания и традиции, които са се утвърдили сред различните народи. Традиции, които най-често разбираме за тях по големите и световни празници. Защото на хората винаги ще им е интересно как живеят другите. И ето за това ще ти представя различните традиции за Нова година в различните държави.  

Испания

Испанците, например, в полунощ изяждат 12 зрънца грозде, за да бъдат щастливи 12 месеца в годината. В някои от по-големите испански градове хората се събират на градския площад и ядат заедно гроздовите зърна, докато си предават един на друг бутилки с кава (вид леко газирано каталунско вино с бял или розов цвят).

 

 

Бразилия

Там е прието в новогодишната нощ да се носят бели дрехи за щастие и мир в годината, която следва. След празненствата с музика, фойерверки и вечеря, бразилците отиват на плажа в полунощ, където прескачат седем вълни, хвърлят цветя в океана, докато палят свещи в пясъка, което представлява древен ритуал, който трябва да им донесе късмет и богатство през следващата година.

 

 

Холандия

В някои страни по света се смята, че всичко, което е във формата на пръстен носи късмет, защото символизира пълен кръг, т.е. край на един цикъл. Затова холандците ядат понички за Нова година. Те смятат, че кръглите понички носят късмет през Новата година.

 

 

Италия

Италианците празнуват Нова година най-лудо, защото смятат, че от по-голямата врява злото бързо ще избяга. От къщата се изхвърлят всички стари и ненужни неща, от мебели до дрехи, през прозореца. Според стар сицилиански обичай, че щастието през Новата година ще дойде за тези, които на Нова година ядат лазаня, а лоша поличба е, когато на този ден се ядат макарони или всеки друг вид печиво освен лазаня.

 

 

Дания

В Новогодишната нощ датчаните обикалят с много счупени чинии, които оставят на прага на домовете на приятели. Старите чинии се съхраняват цяла година и в полунощ се изхвърлят пред входната врата на приятели. Многото счупени чинии символизират много приятели и се считат за обществено богатство.

 

Куба

Кубинската традиция изисква в новогодишната нощ да се изядат 12 портокала, които са символ на 12-те месеца в годината, а спазването на този обичай носи късмет.

 

Китай

На Нова година в Китай всички врати са украсени с нещо червено, тъй като червеният цвят е символ на щастие и радост. Въпреки че всички семейства се подготвят за празника в новогодишната нощ, от домовете се крият всички ножове до 24 часа, за да не се нарани някой, защото се смята, че порязването ще попречи на семейното щастие в предстоящата година.

 

 

Чили

В продължение вече на 17 години жителите на Талка се събират в Новогодишната нощ на градското гробище. След тържествената церемония, около единадесет часа, кметът на града церемониално отваря портите на гробищния парк и желаещите могат да се присъединят към гробовете на своите близки, традиционно в присъствието на класическа музика. Тази сравнително нова традиция датира от 1995 година, когато местно семейство решава да посрещне Нова година на гроба на свой близък. В наши дни, чудатата традиция спазват над 5000 семейства.

 

Русия

В Русия все по-популярен става един екстремен обичай за посрещането на Нова година. Домакин на този обичай е най-дълбокото езеро във света – Байкал. В Новогодишната нощ, професионални водолази пробиват дупка в леда и се гмуркат минимум на 40 метра дълбочина. Ритуалът нямаше да е толкова чудноват, ако водолазите не носеха със себе си в дълбините коледна елха.

 

Филипините

Жителите на Манила посрещат Новата година, заобиколени само от кръгли вещи (по възможност), наподобяващи по форма монетите. Те се считат за символ на просперитета и богатството през новата година. Някои филипинци използват по-модерен прочит на традицията и носят дрехи на точки. В някои части на Филипините този обичай е на голяма почит и на тези, които не го спазват, не се гледат с добро око.

 

Финландия

Във Финландия младите жени хвърлят през рамо обувката си и ако тя падне с върха към вратата, ще има сватба. Дългогодишна финландска традиция е и Новата година да се прогнозира с… разтопен калай. Калаят се загрява и се излива в съд с вода, а по образуваните се форми в течността се гадае бъдещето. Формата на сърце означава сватба, корабът – пътуване, а прасето е знак за изобилие от храна.

 

Беларус

По време на коледните празници в Беларус, неомъжените жени играят игри, за да видят бъдещето си – коя от тях ще се омъжи през Новата година. В една от тях пред всяка жена се поставя купчина царевица и се пуска петел. Към чиито куп се насочи петелът първо, тази жена ще се омъжи първа. В друга игра омъжена жена скрива предмети из къщата, а неомъжените й приятелки ги търсят. Която намери хляб, ще се омъжи за богат мъж, а която открие пръстен, ще си намери красив съпруг.

 

Естония

В предишните няколко десетилетия хората в Естония са се стремели да се хранят седем пъти на 31 декември. С това те са смятали, че си осигуряват изобилие през новата година, а всеки човек, изял седем ястия, разполага със силата на седем човека. Съвременният прочит на тази традиция, особено в столицата Талин, храната в този ритуал е заменяна най-често с алкохол.

 

Израел

Рош Ашана (Нова година) се чества през септември или октомври, защото това е времето, когато се събират плодовете от човешки труд и се решава какво ще се засажда в бъдеще. Шофарът, овнешки рог, призовава хората да преценят делата, които са извършили през изминалата година, и да пристъпят причини в новата. Според Библията шофарът е затръбил за първи път, когато Господ е призовал Моисей на Синайската планина, за да му даде десетте Божии заповеди.

 

Източници: 10te.bg ; e-zdravey.com ; start.bg

 

WishBOX – Мечти в действие!