ВходТоп 10 най-добри коледни филмиПубликувано на: 10.12.2015

Автор: Стоян Иванов

 

10. Jingle All The Way - Коледата невъзможна 


Е, филмът не е съвсем заслужено сред избраните, защото има прекалено много недостатъци, но за сметка на това има едно генерално предимство - Арнолд Шварценегер. Той е толкова анти смешен, че чак става смешно. 

В лентата ще видиш безброй забавни по нелеп начин ситуации, които няма как да не те разсмеят, затова не го гледай с пълна уста, може да се задавиш! 

Не бива да пропускаме и основното послание на комедията. Да, какво е един коледен филм, без морална поука?! 

Тук изводът е, че човек, можете да пренебрегва децата цяла година, може да пропуска танцовите им спектакли в училище или турнирите им по карате...може да чака до последната минута, за да напазарувате коледните подаръци, но стига да връчи най-жестоките подаръци на децата си, те са способни да  простят всичко останало. 

Защото в крайна сметка, обратно на всичко, което сме чули, Коледа няма нищо общо с това да си мил, любящ, добър и щедър - Коледа е начин да установиш доминантно отношение над другите като им осигуриш най-скъпите и най-невероятно ангажиращите подаръци! Тази Коледа си научи урока, който Арнолд ще ти даде. 

 

9. The Muppet Christmas Carol - Коледна песен 

 Ако има история , която е разказвана прекалено много пъти, това несъмнено е "Коледна песен" на Чарлс Дикенс. На всеки две-три години излиза нова екранизация по едноименната творба. Но макар, че е правена хиляди пъти, историята остава като абсолютна класика. 

Този филм има всичко, което очакваш - песни и много повече шеги, отколкото е уместно за адаптация по Дикенс. 

 

8. Rambo: First Blood - Рамбо: Първа кръв

Заснет е в малко канадско градче през зимата на 1981 г., затова може би е съвсем случайно, че коледните украси изскачат изневиделица в различни сцени на лентата. Никъде във филма няма директна препратка към празника, но се досещаш, какво те очаква. 

Защото само най-неопитният режисьор ще пропусне да премахне елха от определено за снимки място. Малко е трудно да повярваме, че случаят е такъв. 

Тук поуката е: отнасяй се към другите с достойнство! Рамбо ни показва точно как може да се постигне това. 

 

 

7. Home Alone - Сам вкъщи Ултимативна коледна забава. И макар да си го гледали няколко поредни Коледи, нямаш нищо против да го видиш и тази. Смешен до безобразие, филмът акцентира върху влудяването, до което може да доведе самотата по време на пости. Семейната комедия прави Маколи Кълкин звезда, но след това той пораства и надживява тази малка подробност. Така е, Маколи, всяка Коледа на елхата има нова звезда. 

Поуката е, да не оставяш децата и жилищата си без надзор по Коледа, защото това е времето, когато обирджийте правят най-големите си удари. За радост и за хепи енд, разбира се, лошите завършват лошо - зад решетките. 

Освен всичко споменато дотук "Сам вкъщи" е сред най-успешните комедии за всички времена с приходите от 533,800,000 млн. долара, които прибира в "задния си джоб". 

 

 

6. The Nightmare Before Christmas - Кошмарът преди Коледа 

Тим Бъртън, това говори само за себе си, докато всички останали мълчат засрамено. Филмът му е изключителен по няколко ключови причини. Първо, лентата е невероятна, т.е. малко вероятна или направо затрогващо странна. Има куп страхотни песнички. Второ, направена е напълно автентично - използвана е стоп-моушън анимация като всички модели и сетове са изработени ръчно. Последната причина, поради която този филм е повече от жесток е, защото Бъртън успява да направи невъзможното - изкара коледен филм, който дори малките хулиганчета харесват. И непослушните деца трябва да получат своя подарък, а какво по-добро от филмов шамар с „Кошмарът преди Коледа". 

 

 

5. Коледното желание на Анабел

 

Вярно, това е анимация, но във всеки от нас живее дете. Във филмчето ще видиш сложен сюжет, изпълнен с превратности и неописуема тъга по едно изгубено време. Това е едно неспирно приключение в света на коледните обрати. 

 

4Чудо на 34-та улица / Miracle on the 34th Street 

 

Този филм е коледна класика. Пиян старец, облечен като Дядо Коледа, се появява на парад за Деня на благодарността. Възрастният мъж ще се окаже такъв хит, че ще почне да се появява редовно във верига магазини в Манхатън. За зла беда той настина вярва, че е Дядо Коледа. Следва съдебно дело, което да докаже неговото психичното здраве и, по-важното -  неговата автентичност.

 

3.Коледна ваканция / National Lampoon's Christmas Vacation 

 

Баща открива, колко опасен е сезонът на коледните празници наистина - старомодният празник на семейството му се превръща в нещо  различно от коледна глъчка.

 

2.Животът е прекрасен / It's Wonderful Life

 

 

Режисьорът Франк Капра майсторски смесва комедия и драма. Джордж Бейли (Джеймс Стюарт), жител на малък американски град,  е затрупан от проблеми и мисълта за самоубийство в нощна на Бъдни вечер.
Тогава един  ангел (Хенри Травърс) е изпратен на земята, за да направи желанието на Джордж да се сбъдне.

 

1.Полярен експрес / The Polar Express

 

Том Ханкс е звездата, а Робърт Земекис - режисьорът, осигурили ни този празничен филм, заснет с помощта на страхотна анимация. Историята е взета от писателя Крис Ван Алсбург и се върти около Били (Хейдън МакФарланд), който копнее да вярва в Дядо Коледа, но му е доста трудно, понеже семейството му смята Добрия старец за мит.  Всичко това ще промени в навечерието на Коледа, когато мистериозен влак навестява Били в Коледната нощ, обещавайки му да го заведе с други деца до Северния полюс, за да видят Дядо Коледа.

 

 

 

WishBox - Мечти в действие!