ВходУчените казват, че хората, които говорят със себе си са генииПубликувано на: 23.11.2015

Превод: Сиси Василева

 

Говоря много със себе си. Помага ми за концентрацията на дейността на ръката, помага ми да се съсредоточа повече в уроците и ми дава добри идеи докато си бърборя на себе си. По-важното е, че си свършвам по-добре работата. Като например в момента си бърборя със себе си. Говориш ли със себе си? Не се чувствай неудобно да го признаеш, защото учените са открили, че тези, които говорят със себе си са всъщност гении и не са луди.

 

Психологът изследовател Гари Lupyan направил експеримент, в който на  20 доброволци са им показали обекти, в супермаркет и са били помолени да ги запомнят. Половината от тях трябвало да повторят обекти, като например банан, а  другата половина да останат безмълвни. В крйна сметка резултатът показал, че самостоятелно насочените речи подпомагат на хората да намерят по-бързо обектите, от 50 до 100 милискеунди в сравнение с тези, които мълчат.

 

,,Често си мърморя на себе си, когато търся нещо в хладилника или рафотовете в супермаркетите.‘‘ заяви Гари Lupyan. Този личен опит всъщност го накара да проведе този експеримент. Lupyan, заедно с още един психолог, Daniel Swigley, дойдоха с резултати, от които тези които говорят със себе си са гений Това са причините:

 

-          Стимулира паметта си

Когато говориш на себе си твоят сензорен механизъм се активира. Той получава по-лесно на спомените ти, тъй като може можеш да визуализираш думата и можеш да действаш по съответния начин.

 

-          Помага ти да останеш фокусиран

Когато го кажеш високо на глас, оставаш фокусиран върху задачата си и ти помага да признаеш нещата веднага. Разбира се, това само помага когато знаеш как изглежда обекта, който търсиш. Например банана е жълт и знаеш как изглежда. Така че когато го кажеш високо, мозъкът ти веднага представя картинката в ума ти. Но ако не знаеш как изглежда банана, няма да има никакъв ефект от него казвайки го на глас.

 

-          Помага ти да си изясниш мислите

Всеки един от нас се стреми да има различни видове мисли. Повечето имат смисъл, а другите не. Да си предположим, че си ядосан на някого и чувстваш, че сякаш ще го убиеш. Сега за този проблем няма да ходиш на терапевт, нали? Не, това, което правиш е да се заключиш сам в стаята и да си мърмориш на себе си. Ти оставаш гнева като говориш със себе си; плюсовете и минусите на човека, който сякаш искаш да убиеш и в крайна сметка се успокояваш. Това е глупава мисъл и не си способен да я споделиш с друг. Психоложката Linda Sapadin казва: ,,Тя ви помага да изясните вашите мисли, склонни към това, което е важно и втвърдяват всякакви решения, които сте планирали.‘‘

 

Така че бъди спокоен. Да говориш на себе си е съвсем нормално. Не си осъден за вечна лудост. Комуникирайки си със себе си може да извлечеш много полза за самият теб като личност. За това не спирай да го правиш.

 

WishBOX - мечти в действие!