ВходИзложбата, която промени изкуството на АмерикаПубликувано на: 21.11.2015

Автор: Ивелина Добрева

 

Огледай картината на Уилям Мерит Чейс. Как би я описал? Това е портрет на жена, която носи съвсем простичка бяла рокля и шапка на цветя. Въпреки че  изцяло пресъздава субекта, би могло да наречем картината скучна. Творбата на Чейс  е пример за традиционния стил, който бил популярен в Американското изкуство през XX век.

 

William Merritt Chase, Woman in white

 

 

През 1913 година 4 хиляди души се събират в една от Ню-Йоркските забележителности – сградата 69th Regiment Armory. Нетърпеливи гости маневрират из тълпата, за да видят повече от 1 000 произведения на изкуството. Медията е полудяла, описвайки изложбата като крайна, неестествена и събитие, което в никакъв случай не бива да се изпуска.

 

Асоциацията на американските художници и скулптори* ( AAPS )  организира събитието. На членовете от асоциацията им било омръзнало от реалистичния стил на картините, който се използвал в Америка. Няколко от тях пътували из Европа и видели как там артистите създавали иновативно изкуство. Така решили да въведат европейския арт в Америка. 

 

Шокиращо европейско изкуство

 

За да рекламират изложбата, организацията разлепва плакати из целия град и раздава брошурки и значки. Тези материали обещавали ново, модерно изкуство от творци от цял свят. Името на изложбата изначало е била „Новият порив”** , но по-късно става известна като Артилерийната изложба.***

 

 Една от значките, които били раздавани

 

 

На събитието много американци виждат за първи път с какво са се занимавали европейските творци през последните 40 години. Те се разхождали из зала в зала, наслаждавайки се на картини от импресионисти като Клод Моне (творил през 1870-80) и  постимпресионисти - Винсент Ван Гог (1880-90). След това в Залата на Кубизма се срещат с едни от най-фантастичните творби, като например тази на Пабло Пикасо.

 

Pablo Picasso, Woman with a Mustard Jar

 

 

Най-скандалната картина

 

Публиката и критиците били шокирани от това което виждат в една от залите. Тя дори си печели името „зала на ужасите”. В нея са събрани творби на последователи на течението Кубизъм. При Кубизма обектите се разглеждат от няколко различни аспекта едновременно.

Картината на френския художник Marcel Duchamp  „Nude descending a staircase no. 2” е може би най-скандалната творба от цялата изложба.

 

  Marcel Duchamp, Nude descending a staircase no. 2

 

 

Творецът представя своя обект в движение, който слиза по стълби. Фигурата е раздробена на множество геометрични фигури, които създават усещането за динамика.

Някои критици сравняват картината на френския художник с експлозия на фабрика за дървени летви. Бившият президент Теодор Рузвелт посещава изложбата и коментира творбата като отблъскваща, откъдето и да я погледнеш.

 

Полемиката довежда до още повече слава. След откриването в Ню Йорк, изложбата пътува до Чикаго и след това Бостън, привличайки огромни тълпи маси във  всеки град. Общо повече от 300 хиляди души са я видели.

Новата ера на модерното изкуство в Америка е дошла.

 

 

*       примерен превод – The Association of American Painters and Sculptors

**     примерен превод – The New Spirit

***  примерен превод - The Armory Show

 

 

 

WishBox - Мечти в действие!