Вход6 съвета как да прочетеш 100 книги за годинаПубликувано на: 12.11.2015

Превод: Лиза Млечкова

 

Четенето на 100 книги в продължение на година спомага не само за увеличаването на общата ни култура, но и е доказано, че ни прави много по-щастливи.

Естествено, няма да ти бъде лесно в началото. Но като всяко нещо, което правиш продължително, то накрая се превръща в навик. Когато четенето се превърне в навик, няма да усетиш как изпитваш нужда да прочиташ, колкото се може повече страници на ден.

 

  „Помня, когато открих силата на четенето. Година след като се дипломирах, бях останал без средства.  Чувствайки се изгубен и нещастен, реших да се обърна за помощ към книгите. Първата, на която попаднах беше „ Как да печелим приятели и да влияем на другите” на Дейл Карнеги. Неподозирайки, бях започнал пътешествието си в света на книгите с една от най-добрите книги за самоусъвършенстване на всички времена. Именно благодарение на нея се появи и неутолимата ми жажда за четене. През следващата година от живота си прекарвах по няколко часа на ден в четене.

Резултатите само след година: започвайки от най-ниското стъпало в технологичната индустрия, успях да се превърна в управител на софтуерната компания „22Social”, както и основател и президент на дигиталния маркетинг в Сан Диего.”

Уорън Бъфет дори добавя „Просто стоя в офиса си и чета цял ден.” Той изчислява, че прекарва 80% от работното си време в четене и размишляване.

 Няма нито един начин, чрез който да станеш успешен за ден. Става въпрос за извличане на знанието, съдържащо се в книгите. За да те улесня, съм ти приготвила 6 съвета, чрез които ще успееш да прочетеш 100 книги за година, възползвайки се максимално от това.

 

 1.     Чети всяка сутрин. Най-голямата грешка, която можеш да направиш, е да не прочиташ поне по няколко страници всяка сутрин. Причината е, че трябва да превърнеш това в навик.Решиш ли да вземеш няколко почивни дни, след това е много по-лесно да се отпуснеш дори повече. Направи отварянето на книгата част от дневните си задължения. Без да имаш точно определено време за четене, е възможно да го отлагаш, докато не стане твърде късно, а ти самият да се чувстваш твърде уморен.

 

2. Не чети бързо. Предимствата на бързото четене са мит. Истината е, че хората, които се опитват да четат възможно по-бързо, се интересуват единствено от броя книги, които ще прочетат. А всъщност най-важното е да се наслаждаваме и да разбираме прочетеното. Проучванията обаче доказват, че при бързото четене, думите се разбират много по-трудно. Кейт Рейнър, автор на книгата „Движенията на очите и възприемането на информацията по време на четене“, вярва, че е невъзможно да извлечем полза, четейки бързо просто защото очите ни не са създадени да работят по този начин.

 

 3. Не пропускай абзаци, страници или глави. Възможно е да чуеш съвети от хора, които твърдят, че са експерти в четенето, как е в твоя полза да пропускаш абзаци,страници и дори цели глави просто защото съдържат информация, която ти е вече известна. Това, че си чел нещо подобно или дори същото не значи, че повтарянето му е безполезно. Всъщност повтарянето на дадена информация е съществено важно за трайното й запомняне. Без предимствата от запазването на информацията, която поемаш, ще се обезкуражиш от четенето като цяло. Така че не се опитвай да пестиш време, пропускайки дадени части, които на пръв поглед ти се струват маловажни.

 

 4Чети книги на различни теми. Много лесно би се отегчил, ако темите на книгите, които четеш са подобни или дори еднакви. Естествено, за някои хора, които са увлечени по даден предмет, прочитането на 100 книги относно него, не би било проблем. За други обаче това би било напълно невъзможно. Дори да четеш по 100 книги на година през следващите 100 години, не би могъл да достигнеш и 1% от книгите, които се публикуват на всеки няколко години. Това може да ти се стори изумително, но не се притеснявай, че е невъзможно да прочетеш всички налични книги. Изучавай темите, които са ти интересни и онези, които предлагат приятелите ти. Ако не можеш да се забавляваш, докато четеш, е напълно вероятно да не успееш да прочетеш дори 10 книги за година.

 

 5Прилагай наученото към собствения си живот. Изключително мотивиращ е моментът, в който започнеш да прилагаш наученото от книгите към собствения си  живот. Например, ако се срамуваш да изразяваш мнението си пред голяма аудитория, избери книга, чиято главна цел е да научи читателите да преодолеят страха си от публичното изказване.

 

 6. Не се насилвай да четеш. Ако не ти харесва дадена книга, не се насилвай да я четеш до края. Чети, защото изпитваш удоволствие от самия процес, а не просто за да кажеш след това „Прочетох 100 книги тази година.“ Това ще те направи наистина нещастен. Дори да си стигнал до половината на книга, съдържаща 600 страници, се чувствай свободен да я оставиш, ако все още не е успяла да грабне вниманието ти. Единствените книги, които съжалявам, че съм прочела, са онези които исках да оставя още от самото начало.

 

 

Източник: lifehack

Wishbox - мечти в действие