ВходПромяната е да "Чуем" вашия гласПубликувано на: 07.11.2015

Те са Сашо и Ашо и не чуват. Александър Иванов, накратко Сашо, е графичен дизайнер и работи в прекрасен офис с прекрасни колеги. Всички го уважават заради професионализма му, обичат го заради неговата лъчезарна усмивка. Сашо ползва жестов език за да комуникира, глух е по рождение. Как ли се случва комуникацията между Сашо и колегите му?

Единствения начин е чрез писане по имейл и скайп. Да, колегите му са намерили решение, но те вярват, че той заслужава много повече от това, а именно активно участие в оперативките, семинарите, събитията и конференциите, които посещават заедно.Човекът, създал фондацията е Ашод Дерандонян, накратко Ашо. Завършил висшето си образование в Американския университет в България, живял около 5 години в САЩ и Канада, със солиден опит в неправителствения сектор и финансите, Ашо се отдава изцяло на личната си кауза, а именно на хората с увреден слух.

Той самият губи изцяло слуха си още преди да е навършил 2 години. След упорита работа на родителите му и успешна слухово-речева рехабилитация, Ашо проговаря когато е на 7 години. Носи слухов апарат и разчита изцяло на четене по устни за да комуникира с хората около себе си. 

 

Едва ли някой се сеща, че слухоувредените деца и младежи разчитат на зоркия си поглед за да разберат какво им казват околните, стават отлични четци по устни. Да, четат по устни, а не наострят уши и разбира се пропускат много информация в ситуации, в които не виждат устните на заобикалящите ги хора, защото слуховите апарати не могат да заместят изцяло нормалното човешко ухо. ПРОМЯНАТА е да се внедри платформа за интеграция на деца и младежи с увреден слух, която осигурява жестов превод в реално време чрез видео връзка и трансформиране на говор-към-текст. По този начин децата и младежите ще могат да участват активно и пълноценно не само в учебния процес, но ще могат да комуникират с чуващите си връстници, родители, учители и заобикалящия ги свят. Ашо е социален предприемач по душа, а Сашо е със силни лидерски качества в глухата общност. Те вярват в това, че моделът, който предлагат ще разбие статуквото на заучената безпомощност, довела хората с увреден слух дo позиция на постоянно подпомагани. Убедени са, че децата и младежите с увреден слух нямат нужда от помощ, а заслужават равен достъп до информация, образование и кариера.

 

Уебсайт и Фейсбук страница

 

WishBOX - Мечти в действие!