ВходЗащо милионерите обличат едно и също всеки денПубликувано на: 04.11.2015

Превод: Лиза Млечкова


Въпреки стремителното развитие на модната индустрия, все по-популярен започва да става така нареченият капсулен гардероб – гардероб, който се състои от 10-15 основни неща. Най-интересното е, че много често такъв имат едни от най-богатите и успешни личности.

Виж защо:1. По-малко решения. Според Марк Цукерберг(основателят на фейсбук), колкото повече решения трябва да взимаш, толкова по-лошо е качеството им. За хората, които всеки ден трябва да взимат важни решения, премахването на дори  едно от тях, като сутрешния избор на дрехи, освобождава повече време и място в съзнанието им за нови мисли.

 

2. По-малко загуба на време. Ние дори не можем да си представим колко много време отделяме в избора си на облекло, докато просто не се откажем от това. Преди няколко години в Москва е проведен експеримент,  наречен „333”: в продължение на 3 месеца е трябвало да се носят само 33 дрехи. Участниците потвърждават, че започнали да спестяват доста време и да се приготвят значително по-бързо за работа.

 

3. По-малко стрес. Както казва арт-директорката Матилда Кал от Ню-Йорк, придържайки се към капсулния гардероб, тя се притеснява много по-малко за дрехите си, от колкото преди. Вече не си задава въпроси като: това не е ли прекалено официално? Или пък твърде обиковено? „Почти винаги осъзнавах, че съжалявам за това какво съм решила да облека, още докато стигнех до станцията в метрото.” Но сега, в бялата си сатенена риза и черен панталон, тя има една точка за безпокойство по-малко.

 

4. Малко, но качествено. Много често големият гардероб не значи, че носиш всичко в него. „Преди гардеробът ми приличаше на сладкарница, с огромното си разнообразие, - споделя една млада дама. – Не харесвах по-голямата част от дрехите си или просто не се чувствах удобно в тях. Но сега капсулният ми гардероб е като изискан ресторант. Имам по-малкък избор от варианти, но знам, че всеки един от тях е перфектен. Не само изглеждам по-добре, но и се чувствам така.”

 

5. Култов статус. Писателката Алис Грегъри отбелязва: „Да се носи всеки ден едно и също е култово. Това е евтин и лесен начин да се почувствате известни. Един и същи костюм показва вашата зрялост, стабилност и постянните ви ценности. Това е и причината героите в детските книжки да носят едно и също – те са като постоянен и надежден пример за подражение. 

 

6. По-малко разходи. Нека бъдем честни, в гардероба на почти всеки има дрехи, които не се носят. А сега изчисли колко напразно похарчени пари са това.

 

Източник: http://soulpost.ru/

 

WishBOX-Мечти в действие