ВходСтраховете в съзнанието ниПубликувано на: 03.11.2015

Автор: Сиси Василева

 

Страхът е емоция, която може да попречи на успеха ти, но в определен момент може и да ти помогне. Както в любовта има щастливи и не толкова радостни емоции, така и при страхът се изграждат положителни и негативни черти. Обаче ти сам избираш дали се страхуваш или да се стрелнеш смело напред към пътя на успеха. Тази емоция може да спре важни предложения, които получаваш в личен план. Ти самият си поставяш границата, а не другите. Затова я пречупи.

Как можеш да спреш страха?

 

1. Мисли какво ще стане в най-добрият вариант

 

Не се съсредоточавай върху негативните мисли в главата си. Когато страхът се породи по този начин ти дълбаеш на дълбоко в него. И какво получаваш в замяна? Излишни притеснения и нерви. Негативното привлича негативно. Така че внимавай какво си мислиш. Не случайно са казали: ,,Внимавай какво си пожелаваш.‘‘ Сега ще вмъкна цитати от книгата ,, За смелостта‘‘ на  Ошо:

 

,, И не се тревожете, не правете от това проблем - то не е. Това е просто нещо човешко, естествено. Всеки е уплашен - не може да не е такъв. Животът е такъв, че човек трябва да се страхува. А тези, които стават безстрашни, стават такива не защото са станали храбри - защотохрабрият човек само е потиснал своя страх; той не е наистина безстрашен. Човек става безстрашен, като приеме своите страхове. Това не е въпрос на храброст. А просто да се вгледаш във фактите от живота и да разбереш, че тези страхове са естествени. И човек ги приема!
   Проблемът възниква, защото искаш да ги отхвърлиш. Учили са те на много егоистични идеи - „Бъди храбър". Каква глупост! Идиотщина! Как може един интелигентен човек да избягва страховете? Ако си глупав, няма да имаш никакви страхове. Шофьорът на автобуса ще натиска клаксона, а ти ще стоиш по средата на пътя без да се плашиш. Или пък ще се насочва към теб някакъв бик, а ти ще си стоиш там без да се плашиш. Но ти си глупак! Един интелигентен човек трябва да се отмести от пътя му.
   Ако се вманиачиш и започнеш във всеки храст да търсиш змия, тогава вече има проблем. Ако на пътя няма никой и ти въпреки това си уплашен и тичаш, тогава има проблем - иначе страхът е естествен.
   Затова когато казвам, че ще се освободиш от своя страх, нямам предвид, че в живота ти няма да има страхове. Но ще разбереш, че деветдесет процента от твоите страхове са просто въображаеми. Десет процента са истински, затова човек трябва да ги приеме. Аз не правя хората храбри. Правя ги да откликват повече, да са чувствителни, будни, и тяхната будност е достатъчна. Те осъзнават, че могат да използват своите страхове и като стъпала.‘‘

 

2. Страхът да не разочароваш близките си

 

Не мисли какво ще кажат другите, а мисли как самият ти ще се чувстваш добре. Ако живееш в страх заради коментари на другите хора, значи не живееш пълноценен живот. Помисли си добре какво толкова може да се случи? Ако имаш мечти и твоите близки не те подкрепят, значи не оценяват това, което правиш. Следвай приоритетите си и не мисли какво ще ти казват другите. Ти живееш за себе си, а не за другите. Не погубвай себе си, заради околните.

 

„Човекът, който искаше да бъде щастлив“, Лоран Гунел

 

,,    - Какво ви притеснява по-точно? – попита той с тон, подканващ към откровение.
   - Ами как да ви обясня... произхождам от семейство, което цени единствено интелектуалните професии. Родителите ми ме подткнаха да завърша висше образование. Бих казал дори, че не ми оставиха никакъв избор. В моето семейство уважават, кажи – речи , само учените и преподавателите. Останалите професии ги смятат за несериозни...
   - Те са в правото си да имат собствено мнение, а вие сте в правото си да правите каквото пожелаете с вашия живот.
   - Ясно е, че на моята възраст нямам на кого да давам обяснения, но за тях това ще бъде страшен шок! Страхувам се, че много ще се натъжат.

   - А притесняват ли се, като виждат с каква неохота упражнявате професията си? Идвали ли са да ви окажат подкрепа?
   - Всъщност не са.
   - Ако наистина ви обичат, какво според вас ще предпочетат, да си останете нещастен и потиснат учител или да се превърнете в щастлив фотограф?
   - Погледнато по този начин...
   - Именно така трябва да се гледа - ако обичаме хората само когато поведението им съответства на нашите идеали, това не е обич... Затова вярвам, че няма от какво да се опасявате от страна на тези, които ви обичат. И в семействата, в които хората се обичат и са силно привързани един към друг, всеки трябва да живее собствения си живот. Похвално е да се съобразяваме с въздействието, което оказваме върху околните, за да не им вредим, но не винаги сме в състояние да се придържаме към желанията им, още по- малко към оценката, която ще дадат на нашите постъпки. Отговаряме само за собствените си оценки. Не и за чуждите мнения.‘‘

 

3. Защо изпитваш страх и как да го избегнеш?

 

Може да изпитваш страх от загуба на близък човек или провал. Може да се страхуваш заради много неща. Една от причините, заради която се поражда тази емоция може да дойде от твоето минало или това, че не знаеш какво може да се случи за в бъдеще. Но единственият вариант да разбереш е като опиташ. Никой не е роден научен. Всеки прави грешки и научава поука от тях. За това прави това, което сърцето ти иска и ще ти се отворят хиляди възможности, които самият ти не си очаквал да се случат.

 

Представи си, че си на кръстопът. Имаш две възможности. Да продължиш по пътя по който винаги си вървял или да минеш от друг път, който не си виждал до сега. Не знаеш какво се крие зад този път и се страхуваш. Обаче знаеш, че искаш да отидеш. Какво ще направиш? Ако избереш вторият път ще можеш да реализираш мечтите си. Но докато стигнеш до тяхната реализация ще минеш през голям страх дали този път е правилния. Ще се чудиш дали си постъпил правилно. Но чак когато стигнеш до края ще видиш, че вече си се преборил със страха и си получил това, което искаш. Важно е да не се отказваш.

 

Ще ти дам пример за това как двама човека  ровели в мина да търся злато. Богатият ровел, ровел и видял, че от толкова дълго време нищо не открива и се отказва, защото търси лесният път. А бедният ровел, ровел и стигнал до края. Открил златото и станал удовлетворен. Никога не знаеш колко близко може да е твоето злато. За това се бори, бъди упорит и не се страхувай. Опознай себе си какво искаш най-много и действай. Пожелавам ти успех! И да ти припомня лесен път няма, ти сам си го изграждаш и за да се справиш трябва да минеш през дълъг път.

 

WishBOX - Мечти в действие!