Вход6 начина, чрез които да направиш ставането рано полезноПубликувано на: 28.10.2015

Автор: Лиза Млечкова

 

Много често експерти твърдят, че за да постигнеш някаква голяма цел, като започването на нов бизнес или пък писането на роман, трябва се събуждаш рано. Можеш да извършиш доста работа, когато си на спокойно място без нищо, което може да овлече вниманието ти. Макар това да е доста добър съвет, прилагането му към ежедневието ни може да се окаже доста по-трудно, от колкото изглежда.

 

„Може да си мислиш, че трябва да бъдеш единствено дисциплиниран, за да успееш да станеш рано, но всъщност това изисква много повече.” Казва Джули Моргънстърн, експерт по управление на времето. „Истината е, че целият ти организъм е построен върху ставането късно.”

 

Когато се опитваш да промениш сутрешната си активност ,е възможно да срещнеш някои трудности. Ключът към преодоляването им е да се погрижиш за тях предната вечер. Моргънстърн предлага 6 техники , които ще ти помогнат да превърнеш ставането рано сутрин в един не само полезен, но и приятен процес.

 

1.Промени начина си на мислене.

Много хора предпочитат да си лягат късно, за да успеят да свършат, колкото се може повече работа преди да настъпи следващия ден. Моргънстърн, от своя страна, предлага на клиентите си да мислят по един малко по-различен начин.

„Приеми съня като началото на следващия ден,” казва тя, добавяйки, че тази промяна в мисленето ще те накара да погледнеш на него по съвсем различен начин. „ Сънят се превръща в активен процес, ти се изпълваш с нови сили.”

 

2. Регулирай часа, в който ще си легнеш.

Много от нас вече са лишени от сън, така че ставането рано допълнително ще увеличи шансовете им да се провалят. Единственият начин да бъдеш успешен, е като си легнеш по-рано от обикновено. Разбери от колко часа сън се нуждае тялото ти и започни обратното броене.

„Ставането рано изисква доста промени” казва тя  Джули. „ Въпреки че ставането рано ти се струва напълно изпълнимо предния ден, на следващата сутрин ще трябва да положиш доста усилия, за да го превърнеш в реалност.”

 

3. Промени други нощни дейности.

Също така ще трабва да регулираш часа, в който вечеряш, както и други занимания, които правиш преди да си легнеш, например, четенето.

„ Не си реалистичен, ако кажеш, че ще станеш рано, но след това не се съобразиш с това. Също така вечеряй не по-малко от 2-3 часа преди да си легнеш, за да можеш след това да спиш добре.”

 

4. Приготви се за сутрешните си задължения още предния ден. 

Понякога нещото, което ни държи в леглото не е безполезно, а фактът, че задачата, която сме си приготвили за сутринта, е изтощаваща. Приготви си маратонките за бягане, спортния екип и килимчето за йога, в случай, че си решил да спортуваш. Ако пък ще прекараш сутринта пред компютъра, подреди офиса си и работното си място.

„Започването на нещо ново може да ти се струва трудно,” казва Моргънстърн. „Отдели известно време, за да се подготвиш и определено шансовете ти да успех ще се увеличат.”

 

5. Изключи електронните си устройства. 

Поне 90 минути преди да си легнеш, се опитай да не гледаш телевизия, да проверяваш мейла си или пък да четеш електронната си книга.

„Според учените това е допълнителен източник на енергия,” казва Джули. „Все едно пиеш червено вино преди лягане – след това няма начин да успееш да заспиш.”

Тя предлага да заменим времето,което отделяме пред електронните си джаджи с нещо релаксиращо като рисуване или пък слушане на музика.”

 

6. Избери дадени неща, които ще правиш всеки път преди да заспиш.

 

Създай атосфера, в която ще се успокоиш от всички задължения, с които си бил натоварен през деня. Например, превърни проверяването на прозорците и вратите в задължение или пък се отправи на нощна разходка.

„Това ще ти помогне да заспиш бързо и лесно,” казва Моргънстърн. „Също така ще увеличи шансовете ти да успееш да станеш рано сутринта.”

 

Източник: http://www.entrepreneur.com/

WishBOX-Мечти в действие