Вход10 въпроса, които да зададеш към себе си, когато се почувстваш обезсърчен и безполезенПубликувано на: 27.10.2015

Превод: Сиси Василева

 

Кога за последно почувства, че си длъжен да докажеш нещо на хората, които обичаш? Колко често мислиш, че не си достатъчно добър за майка ти, баща ти, бабите и дядовците, настойници или любимия? Без значение какво правиш никога не получаваш думите: ,,Това е страхотно! Гордея се с теб!‘‘ Или ти го казват на специални поводи: ,,Знаеш, че се гордеем с теб!‘‘.

 

Когато чувстваш, че не си достатъчно добър, често се изолираш. Стоиш усамотен в тъмна стая и копнееш за любов от хората, от които най-много се нуждаеш. Спомням си в момента, в който почувствах значително нивото на успеха ми. Бях намерил гласа си в добре признати списания и вестници с известни хора. Всеки около мен беше толкова развълнуван за растежа ми, че се зачудих защо те се гордеят от постиженията ми повече отколкото аз самият. Разбрах, че е под въпрос страстта и успеха ми. Мислех си: ,,Не  го правя толкова добре, колкото някои други хора на този свят. Никой не може да има това, което аз имам. Все още имам дълъг път да извървя.‘‘.

 

Обадих се на родителите ми, за да споделя победите си и всичко, което получих е: ,,О, добре. Как е времето?‘‘ Почувствах се опустошен. Изглежда, че най-дълбоките ми страхове бяха засилени от хората, които обичам. Какво друго трябва да направя, за да заслужа тези думи: ,,О, страхотно. Много се радваме за теб!‘‘. Аз бях ядосан, тъжен, безпомощен, самотен – цяла градинска салата от емоции. След това попитах как мога да позволя на някого да вземе толкова контрол върху чувствата ми за победа, бъдеще и страст. ‘‘Гневът може да бъде силна емоция за един напредък, ако го използваш правилно.‘‘- Каролина Татаренкова

Започнах да размишлявам какво точно се е случило. Живея и дишам емоционално, все пак това се случи с мен. След това изкопах дълбоко и минах през процес, който ще споделя с теб, защото знам, че не съм сам на този кораб.

 

1. Наистина ли е за мен?

Когато изпитваш болка в резултат на взаимодействието ти с другите хора, си склонен да персонализираш всичко, което казват или не казват и го взимаш присърце. Осъзнах, че мнението на другите хора, чиято любов никога не си имал и винаги да си обичан е ценно за теб – като вода в пустиня. Но не трябва да бъде. Запомни, не винаги всичко е за теб.

 

2. Фокусиран ли съм върху това, което имам или какво пропускам?

Причината защо хората не ти дават любовта, която искаш, може да бъде само, че никога не са получавали любовта, за която винаги са копнеели. Те може би правят най-доброто. Понякога техният начин да те контролират или не те насърчават може да бъде проява на любов. Звучи прецакващо? Защото е така.

,,Когато държиш на историята си, можеш да го направиш за сметка на съдбата ти.'' - Бишъп Джейкс

Може да бъде, че съобщението, което имат за похвала и насърчаване е губене на време. Действията говорят по-силно от думите. Ти вероятно си чул това много пъти преди. Действията, които избират да ти покажат, любовта е техният речник за това как се изразява любовта, а не твоят. Така че не очаквай от тях да живеят живота си спрямо твоите условия.

 

3. Какво ще отнеме да бъда себе си?

С цел разширяване на любовта, която изпитваш, трябва да се качиш на своето духовно приключение, за да откриеш безусловната любов към себе си. Любовта е избор и ако никога не си я изпитвал това е защото никога не си избирал любовта. Любовта може да бъде лечебна сила, която обединява всички. Ти можеш да обичаш някого без да искаш нещо в замяна от тях. Това е когато свободата дойде. Исках признаване от своите родители в този момент, за да се чувствам обичан и за да бъда честен, да чувствам любов към тях също. Звучи като бартер или търговска сделка, а не любов.

 

4. Кога ще започна да упражнявам любовта към себе си?

Когато обичаш себе си безусловно ще се появи страха, че не си достатъчно добър. Прави най-доброто в твоите начинания. Дори когато мислиш, че не си направил най-доброто, ти все още правиш всичко възможно толкова дълго колкото можеш да се насладиш  на себе си по време на пътуването на достигането на целта ти.

,,Не можеш да обичаш някого напълно, ако не обичаш себе си.‘‘ - Каролина Татаренкова

Имам предизвикателство за теб. За следващите 21 дни, представи си, че е вечерно време и си някъде извън града, наслаждавайки се на свещената тъмнина на нощта. Ти не можеш наистина да видиш себе си, защото е тъмно. От това място на спокойствие и тишина запиши три неща, които обичаш за себе си. Колкото по-дълбоко проучиш, ще се появи по-големият смисъл на съвкупност и лична сила.

 

5. Може ли да ме доближи до това, което искам от живота?

Следвам страстта и сърцето си. Знам, че и ти го правиш. Това беше неуважение към страстта в живота ми на въпрос на моите постижения. Това е самостоятелно саботиране. Защо все още откриваш себе си бързайки да докажеш на другите, че заслужаваш да бъдеш обичан и да обичаш. С други думи имам предвид онези, чието внимание и любов си копнеел да имаш, но нямаш, когато си бил млад. Защо? Това е мощен въпрос. Прекарваме много време опитвайки се да разберем защо забравяме, че това няма значение. Това е рядко, ето защо.

 

6. Какво ми просветна?

Ако разчиташ на потвърждаване на успеха ти, значи никога няма да бъдеш свободен. Никога няма да можеш да създадеш изкуство или да изпълниш своята страст. Ще бъде твърде лесно, за да те провали някой. Следващият път, когато не си сигурен в успеха си, помисли защо си в този бизнес, връзка, кариера.

 

7. Възможно ли е да търся нещо, което не мога да получа?

Да си губиш живота удавяйки се в мъки, защото никога  не си имал любов и внимание от родителите си или да си виждал как други деца са имали, няма да те доведе до нищо повече от отчаяние и самосъжаление. Съсредоточавайки се върху това, което не можеш да имаш ще създадеш пречки.

,,Ако промениш начина, по който виждаш нещата, нещата сами ще се променят.‘‘ – Wayne Dyer

Като върнеш обратно спомените на родителите си, никога не окуражявайки големите ти постижения, които трябва да ги направи много щастливи, ти засилваш убеждението, че не си достатъчно добър и достоен за вниманието на хората.

 

8. Аз ли изкарвам прехраната си или проектирам собственият си живот?

Консултурайки се с хора, мога да кажа, че не може да принудиш другите да виждат твоята реалност. Всички ние имаме собствена реалност, а действителността е добре обоснавана. Приеми факта, че не може да контролираш хората или да промениш поведението им като им казваш да не правят нещо. Всички сме били емоционално наранени в определен момент от живота ни. Въпреки това някои от тях не позволяват на раната да ги спре да намерят реализация в живота, докато другите продължават да избират засъхващата част от раната и не ѝ позволяват никога да изчезне.

,,Бъди нещастен или се мотивирай. Каквото трябва да се направи винаги е твой избор.‘‘– Wayne Dyer

Когато си отхвърлен от хората, чиято любов никога не си получил, не ѝ позволявай да нахранят душата ти. Може да е по тяхна вина, че никога не са те обичали по начина, по който ти ти искаш, но е твоя вината да определиш кой си в настоящето.

 

9. Мога ли просто да го оставя?

Може да бъде страшно като в ада, ако чувстваш, че не си достатъчно добър. Може би е време да простиш и да продължиш. Ти може би си мислиш, че не им прощаваш, че не те обичат по начина по който искаш, отнасяйки се със защита към теб, но това не е така.

,,Бъди благодарен за това, което имаш; ще се окажеш с повече. Ако си концентриран върху нещата, които нямаш, никога няма да получиш достатъчно.‘‘ – Oпра Уинфри

Всъщност, трови теб, душата ти и страстта към живота. Защото не само мислиш, че си лишен от този момент в миналото, но също така да те лиши от бъдещето. Никой не може да отнеме бъдещето от теб.

 

10. Сега време ли е вече да простиш?

Да не прощаваш е самоизпълняващо се пророчество, защото има всичко общо с теб, а не с друг човек. Ти поставяш в капан изолацията и самотата и се опитваш да докажеш, че си достоен за любов. Нахрани този затвор. Проблемите се нуждаят да живеят. Открий хората, които те подкрепят и се превърни в една по-добра версия на теб.

,,Злопаметността, ако не бъде обуздана, се превръща в рак в теб‘‘– Bishop Jakes

Следващият път, когато за пореден път почувстваш, че не си достатъчно добър за близките ти си кажи следното: ,,Всеки път губя енергията върху това къде съм бил или какво съм нямал. Няма да имам енергия, дързост, упоритост и смелост, които са ми нужни, за да се мотивирам на къде да отида.‘‘

Искаш да плачеш – плачи. Искаш да размишляваш – мисли. Но никога не позволявай да ти отнемат тържествата, постиженията и страстта.

 

Източник: lifehack

 

 

WishBOX-Мечти в действие!