ВходСкритият град в МоскваПубликувано на: 22.10.2015

Превод: Ивелина Добрева

 

Под улиците на Москва се крие един напъло различен и магнетичен град - Московското метро. Канадският архитект-фотограф David Burdeny заснемa невероятните кадри вечер, когато станциите са празни, и разкрива мистичната красота на този подземен свят. 

 

Московското метро заработва с първата си линия през 1935 година. Построено е по този изящен начин с цел съветска пропаганда, като архитектурата на всяка една станция е целяла да покаже светлото бъдеще на империята. 

 

метростанция Таганская

 

 

 

метростанция Новолободская 

 

 

метростанция Арабатская 

 

 

Фотографът прекарва две седмици по тези невероятни станции и е единственият фотограф в света, който е получил разрешение за снимки. Отнема му повече от година, за да получи разрешението и да реализира замисления проект.

 

За целта той наема станциите и магията се случва в полунощ – затова фокусът е върху богато украсените осветителни тела и невероятните детайли. 

 

 

метростанция Сокол

 

 

 местростанция Авото

 

 

метростанция  Комсомолска

 

 

метростанция Електрозаводская

 

 

метростанция Маяковская 

 

 

метростанция Киевская 

 

 

Лесно може да се ориентираш в Московското метро. Въпреки големия брой на станциите - 196, човек може да разбере в коя посока на града се движи по това дали мъж или жена обявява станциите. Мъж обявява станциите, движещи се към центъра на града, а жена - към периферията.

 

 

Сутрин работодателят ти казва, че се движиш към работното място, а вечер - съпругата отброява последните станции до вкъщи.   

 

Източник: boredpanda / bohochichouse

 

WishBox - Мечти в действие!