ВходКоя е истинската самоличност на Мона Лиза?Публикувано на: 20.10.2015

Превод: Ивелина Добрева

 

През годините учените са водили редица дебати касаещи тайнствената усмивка на Мона Лиза – вероятно най-разпознаваемото лице в света. В крайна сметка, коя е Мона Лиза? Защо остава една от най-известните картини на Леонардо?

 

Теориите за самоличността на жената се различават. Някои твърдят, че това е майката на Да Винчи – Катерина, принцесата на Неапол – Изабела, испанска аристократка, дори някоя непозната куртизантка.  Други по-провокативни теории се базират на факта, че чертите на жената са мъжествени. Тоест, това е портрет на самия Леонардо или пък на неговият чирак и възможен любовник Салай.

 

Мона Лиза или La Gioconda, Джокондата, съпруга на богатия флорентински търговец  Франческо дел Джокондо и майка на пет деца, е била основната теория за самоличността на жената със загадъчната усмивка. Откритието на 500-годишна бележка, написана от познат на Да Винчи, подкрепя теорията, че това е съпругата на търговец. Смята се, че търговецът е поръчал картината, за да отпразнува очаквано раждане на дете. Всъщност, някои твърдят, че подпухналото изражение на лицето и загадъчната усмивка се дължат именно на бременността. По неизвестни причини, картината никога не е била дадена на семейството. Тя първо е пренесена във Франция, а след това завещана на Салай.  

 

Италиански учени прекарали повече от 4 години правейки разкопки във Флорентински манастир, където се вярва, че е погребана Джакондата. Те попадат на малък брой кости, смятани за нейни. Костите се доближават до датата, когато жената всъщност умира – 1542г. Сега чрез 3D програми ще се опитат да възпроизведат лицето, за да видят дали съвпада с това от картината. По този начин ще докажат или опровергаят всичките теории за самоличността на жената на портрета.

 

До тогава истинската същност на дамата остава все тъй загадъчна, както е и нейната усмивка.  

 

Източник: History

 

WishBox - Мечти в действие!