Вход5 успешни личности и техните съвети към абитуриентитеПубликувано на: 13.10.2015

Превод: Лиза Млечкова

 

Стив Джобс 

Създател на компанята Apple  

 

Една от най-известните речи е тази на Стив Джобс през 2005 пред Станфордския унивеситет. А ето и част от нея: 

 

Вашето време е ограничено. Не го прахосвайте да живеете нечий чужд живот! Не бъдете ограничавани от догмата, което е да живееш с резултата от мисленето на други хора! Не позволявайте шумът от мненията на другите да приглуши вашия собствен вътрешен глас! И най-важното: Имайте куража да следвате сърцето и интуицията си! Те някак си вече знаят какъв искате да станете! Всичко останало е второстепенно. 

 

Единственият начин да вършиш страхотна работа е да обичаш това, което правиш. Ако не сте го открили още, продължавайте да търсите! Не се примирявайте! Като всички въпроси свързани със сърцето, ще откриете това, което търсите. Като всяка добра връзка, става все по-добре и по-добре като минават годините. Така че, продължавайте да търсите, докато не го откриете! Не се примирявайте!

 

Бил Гейтс  

Милиардер и създател на Microsoft 

 

 

Светът и хората в него, не ги интересува твоето самоуважение. Те ще очакват от теб да постигнеш нещо, преди да се почувстваш добре! 

 

В училище може и да е нямало разделение на победители и загубеняци, но в живота такова има! В някои училища са премахнали повтарянето на един и същ клас: дават ти колкото опита са ти необходими, за да напишеш правилния отговор. Това обаче няма ни най-малка прилика с реалния живот! 

 

„Животът е несправедлив – свикни с този факт.”

 

Опра Уинфри 

ТВ водеща

 

 

Най-ценният урок, който научих за 25-годишната си кариера е, че всички изпитваме нужда да бъдем ценени и разбирани. През годините работа съм провела повече от 3500 интервюта. И всеки път, когато предаването приключеше, участниците идваха при мен, питайки ме дали са се представили добре. Дори Бейонсе и президентът Обама са ми задавали този въпрос.”

 

Джоан Роулинг 

Писателка, автор на „Хари Потър”

 


 

През 2008 писателката изнася речта си пред абитуриентите в Харвард, в която разказва как преди време е била самотна майка, но не се е поддала на трудностите, пред които е била поставена. Продължила е да работи над книгата си, чрез която впоследствие и е станала известна. 

 

„Спрях да се преструвам пред себе си, че съм нещо друго от това, което съм и започнах да насочвам цялата си енергия да завърша единственото нещо, което имаше значение за мен. Ако бях успяла в нещо друго, никога нямаше да намеря волята да успея в онова, към което наистина принадлежах.”

 

Йосиф Бродски 

Поет, преводач

 

 

Речта на поета Йосиф Бродски  пред абитуриентите на Мичиганския университет през 1988г. предизвиква много нееднозначни мнения, но той, от своя страна, никога не се е страхувал от обществената реакция, а съветите му ще са ни от полза цял живот. 

 

Старайте се да разширявате своя речник и да се онасяте към него така, както се отнасяте към банковата си сметка. Отделяйте му много внимание и и се старайте да увеличавате дивидентите си. Целта е да ви даде възможност да изразите себе си, колкото се може по-пълно и точно. С една дума – целта е вашето равновесие.” 

 

Колкото и отвратително да е положението ви, старайте се да не вините за него външни сили: историята, държавата, расата, родителите, фазата на луната, детството. Изобщо старайте се да уважавате живота не само заради неговите прелести , но и заради трудностите му. Те са част от играта и хубавото е, че не са лъжа. Всеки път, когато сте отчаяни или сте на границата на отчаянието, когато имате неприятности или затруднение, помнете: в този момент животът говори с вас на единствения, добре известен му език.”

 

Източник: http://www.adme.ru/

 

WishBOX - Мечти в действие!