ВходСистемата убива ученицитеПубликувано на: 09.10.2015

Автор:Стоян Иванов

 

Както почти всяко нещо в България, образователната ни система не функционира правилно. В днешно време се стимулира единствено зубренето на все по-големите уроци. Голяма част от които няма да ни потрябват за в бъдеще,но е задължително да знаем заради общата ни култура! ‘’Обща култура’’ – ВСЕКИ от нас го е чувал. Това е само едно от оправданията и обясненията на нашите драги политици, родители, а и голяма част от учителите ни, защо да продължаваме да учим?

 

Всяко училище в България или поне ‘’Европейските’’ такива, се стремят към даване на модерно, общодостъпно и качествено образование, с една дума – да ни подготвят за живота. Моят въпрос е:Къде в живота ми ще ми потрябват всички тези сухи факти, които сме ДЛЪЖНИ ДА ЗУБРИМ ВСЕКИ ден? Моето мнение, мнението на съучениците ми и на някои от преподавателите е,че трябва да се промени подхода към учениците, но преди това трябва да се промени нашата обща система.

Нека започнем с матурите - една от най-неприятните и ужасни теми за учениците, с една дума - тема табу. С всяка година се убеждаваме, че матурите не показват реалните знания на учениците да не говорим, че изобщо не ни подготвят за живота. Те са просто поредната пречка в нашето образование - учиш като луд за един изпит и се оказва, че повечето са се подготвили да преписват, да лъжат, да мажат и в един момент си казваш: ’’Защо да не го направя и аз, по-лесно е?” Но така е, това е България.

 

Нека да продължим с другите проблеми - Тоновете информация. Вече първите стъпки са направени от програми като: ‘’Заедно в час’’ и ‘’Училище без граници’’. Нека ги последват и нашите народни избранници. Възрастните трябва да признаят че и те не знаят всичко това. Чували ли сте следните думи:
‘’Когато е трябвало, ние сме ги учили‘’, а реалният въпрос е не ‘’Защо?’’, а ‘’Какво?’’- кои от тези факти са им трябвали в живота? Сигурно е трябвало да знаят къде е една или друга река, планина, държава в Африка, когато са формирали собственото си семейство? - Съмнявам се! Или са пресмятали ‘’Системи линейни уравнения с едно неизвестно’’, когато са изживявали първата си любов? - Не!

 
Образованието е едно от най-важните неща, но тук идва въпросът-‘’Получаваме ли го наистина?’’

Защо в Германия, Дания, Швеция и т.н, ЕВРОПЕЙСКИ, в пълния смисъл на думата, държави, учебния материал е в учудващо по-малки размери, но все пак те получават по-добро и по-качествено образование от нас? Нима е толкова трудно да се доберем до образование без притурки от този или онзи, без излишна информация, без да се сменят имена на реки, обекти, задачи всяка година с единствената мисъл - пари, без да чуваме думите: ’’За обща култура’’.


Моето лично мнение е, че всеки трябва да учи и да се развива в областта, която го интересува.

Пример: Аз искам да стана лекар в Германия. За моята специалност трябват: Биология, химия и немски. Това трябва само.


Щом се стремим да бъдем ‘’Европейска’’ държава, нека бъдем такава като следваме примерите на истинските такива…

             

                                                                                          WishBOX-Мечти в действие!