ВходШест книги, които се четат на един дъх (2/2)Публикувано на: 28.09.2015

Автор: Ивелина Добрева

 

В началото на миналата седмица обсъдихме няколко от всекиму познатите теми. По-общо за тийнейджърите, които "не" четат, за съществуващия Бай Ганьо във всеки българин и спора дали българските студенти трябва да заминат в чужбина или да останат тук. Ако си пропуснал да прочетеш първата част, може да наваксаш, като я погледнеш тук

Сега продължавам списъка си от шест книги, които със сигурност ще оставят у теб тема за размисъл. 

 

Четвъртият избор

Артър Голдън – Мемоарите на една гейша

Няма да лъжа, никога не съм била заинтересована от източната култура. Нямах и ни най-малка представа за какво иде реч – признавам, изключителен пропуск.

 

И просто търсех следващото си четиво в училищната библиотека, когато попаднах на тази книга. Първата ми мисъл беше “О, чувала съм това, май доста беше нашумяло по едно време.” и просто я взех. Нямах си ни най-малка представа, че в ръцете си държа прозорец към един напълно различен свят – такъв, какъвто дори не съм мислила, че съществува.

 

След като преминеш през живота на едно обикновено момиче, което постепенно се превръща в една от най-известните гейши в квартала на удоволствията Гион, осъзнаваш, че има толкова много неща за които нямаш ни най-малка представа. По света има изключителни, нечувани съдби, а повечето от нас дори не знаят за тях. Засрамих се.

 

 

 

Дан Браун – Шестото клеймо

Нямаше как да се пропусне Дан Браун. Шестото клеймо е може би едно от най-добрите му попадения. Фактът, че той сблъсква религия и наука, или иначе казано -  минало и бъдеще в своите творби, посажда изключителни теми за дебати и разговори.

 

Не съм единствената впечатлена от силата, която религията притежава. Говоря за тази сила, която е способна да контролира повече от половината население на Земята. Не става въпрос само за християнството. И като човек, който вярва в собствените си сили, без да се надява на чужда помощ за каквото и да е било, признавам, че интересът ми към религиите е от чисто любопитство.

 

Разбира се, всеки средностатистически читател е заинтригувана от пикантните истории и пуснати слухове, че Ватикана пази в секретите си изключителни тайни, които притежават силата да разтърсят света из основи. Та това е напълно достатъчно да започне да се рови по-дълбоко в темата.

 

И Дан Браун грабва. Факта, че той вплита реални истории, реално съществуващи места и открития в своите книги е изключително впечатляващ. А ключовите думи, които със сигурност ще те грабнат тук са – тайни общества, древно братство, Ватикана и една дълбоко и строго пазена тайна.

Че какво по-хубаво от това?

 

 

 

Продължавайки темата с ордени и скрити, дълбоко пазени тайни, не може да се пропусне

 

Светата кръв и свещеният Граал на Майкъл Бейджънт, Ричард Лий и Хенри Линкълн

 

С риск да прозвуча като таблоидите, които се опитват да привлекат вниманието на читателя към някоя пикантна новина ще кажа – ако силно вярваш и се осланяш на Иисус в своя живот, на своя отговорност прецени дали искаш да прочетеш книгата или не.

 

Книгата е впечатляваща. Оставя те изцяло разтърсен от теориите, които тримата изследователи развиват – идеите, че свещеният Граал всъщност няма нищо общо с чаша, в която е събирана кръвта на Иисус.

 

Теорията, че цялото разпъване на Божия син всъщност е изкомпрометирано, изиграно като една перфектна пиеса, и че може би Иисус има наследници – и всичко това подкрепяно с открития и разкрити пазени тайни. А ако си помислиш, че цялата история е пошла измислица с цел печелене на читатели и пари – това съвсем не е така.  Разследванията, които всъщност продължават с години са спонсорирани от ББС, а книгата се основава на едно случайно открито съкровище.

 

Книгата всъщност излиза много по-рано преди Дан Браун да започне да пише своите творби – например Шестото клеймо, затова авторите го обвиняват, че общо взето е откраднал целия сюжет.

 

Но разбира се, по-горе разкритите части от сюжета са само теории, никой по никакъв начин не се опитва да убеди читателя, че това е така.   Друг е въпроса до колко той ще повярва и ще постави под съмнение цялата история за живота на Спасителя.

 

 

 

Създаденият списък е само един пример за книги, които по някакъв начин ще ти повлияят или ще те накарат да погледнеш света с други очи. Ако някоя от тях вече ти е грабнала вниманието, не се колебай да я прочетеш. 

 

WishBox - Мечти в действие!