ВходВлиянието на природата върху човешкия духПубликувано на: 23.09.2015

Автор: Сиси Василева


Стоял ли си скоро за по-дълъг период сред природата, така че да почувстваш нейното влияние и силно въздействие? Не си? Значи си изгубил много. Ще ти разкажа колко голяма е силата на въздействието на природата върху човешкия дух.

 

Забелязал ли си, че хората, които живеят или работят в постоянна връзка с природата са винаги с много по-бодър дух и ентусиазъм от хората, които живеят откъснати от нея, отдалечени от нейното пречистващо въздействие.  

 

Да, нека вземем като пример хората, които живеят в отдалечени от градовете райони, където природата за тях е всичко – източник на храна,  място за спорт и отдих.  В такива райони хората боледуват много по-рядко, живеят много по-дълго  и са с изключително силен дух, обратно на  градските хора, живеещи в забързания ритъм на живота, изкарващи парите си чрез развитите технологии, които са им на разположение, хора живеещи откъснати от земята. Тези градски хора са ощетени от контакта си с природата и затова са подтиснати,  духа им е смазан и се борят със себе си повече, отколкото хората, които живеят извън градовете - тези, които се трудят от сутрин до вечер неуморно за да оцеляват и за тях природата е благодат.

 

 

Усещал ли си колко зареждащо се чувстваш след разходка в парк, престой край фонтан и озеленени градинки, където пъстрите цветове са като щастие за очите и еликсир за душата?

 

Това е така, защото цветовете на природата са в хармония и престоят на такова място се предава подсъзнателно на същността ни. Така както листата на дърветата поемат въглеродния двуокис и отделят кислород, без който не бихме могли да живеем, по същия начин поемат негативната енергия от човешките души и ни зареждат с позитивизъм и сила на духа.

 

Аз вярвам в това! Подсъзнателно ти си усещал колко успокояващо е усещането, когато се разхождаме в силно озеленени паркове. На такова място, дори и най-нервните са смирени и усмихнати. Точно затова и хората, които са сред природата са приели едно взаимно уважение един към друг като планинарите например, които винаги се поздравяват, винаги са готови за взаимна помощ, защото знаят каква е силата на природата – тя дава дух, но ако не я разбираш и си неподготвен за нея  може да те унищожи. Това обаче се отнася за високите планински райони, където знаеш, че без познания и подготовка не можеш да отидеш.

 

 

А аз говоря за обикновените неща, за въздействието на цветовете, за пречистването на духа на едно подсъзнателно ниво, за силата на влиянието на аромата, за птичите песни, които се чуват само там – в парковите зони на градовете, където цари щастието и хармонията. Окото има нужда от почивка, а начина да си почине е съзерцаване на красотата. Сблъсъка на зеницата ни с бетонените сгради, сините монитори и движещи се хора, автомобили и транспорт изморява.

Затова аз мога да ти дам няколко скромни съвета, които ще направят живота ти много по-приятен:

 

  1. Сутрин когато се събудиш, преди да отвориш очи, си представи една красива поляна с много цветя и алеи, дървета от които ухае на свежест и птичи песни, които се носят навсякъде. Постой малко на тази поляна и после си тръгни, отваряйки очи. Денят ти ще е по-хубав.

 

2. По пътя, докато пътуваш в градския транспорт или вървиш пеша, търси с поглед дърветата и цветята край които минаваш. Разглеждай ги и ще видиш, че нито едно с едно не си приличат. Те са така различни, както ние хората. Похвали ги наум колко са красиви. Те ще те чуят. Дарявайки им своето отношение те също ще ти се отблагодарят и ще ти дарят своята хармония и сила.  Не подминавай красотата  просто ей така. Всеки ден тя е различна и неповторима и всеки ден дори и едно и също дърво да съзерцаваш, ще виждаш разликата осезаемо, защото то няма да е същото както вчера, така както и ти няма да си същият както вчера. Всичко се мени, всичко се променя, важното е да се научим да го виждаме и усещаме със сърцето.

 

3. Вечер, преди да си легнеш и да заспиш, постой на сутрешната полянка с цветя и знай, че там е силата на подсъзнателното ти зареждане с хармония и спокойствие. Така ден след ден духа ти ще стане по-силен и устойчив, а усмивката ти: по-истинска и непринудена.

 

 

И накрая ще ти кажа, че от този момент ти си различен, защото всяко цвете, всяко листенце на дърво, всяка тревичка ще можеш да  виждаш по свой начин, неповторимо и толкова красиво, колкото имаш нужда да.

 

Не забравяй, че колкото повече даваш на природата от себе си, като я съзерцаваш, боготвориш и цениш, толкова повече тя ще ти връща. Защото всичко в този живот има своя баланс и хармония!

 

За начало, ти препоръчвам да си вземеш една саксийка с цвете и да се опиташ да положиш грижи за него. Тогава ще разбереш за какво ти говоря и след време ще береш плодовете които ще са като дарове за душата ти. Аз знам, че ти ще успееш и ще надвиеш собствените си страхове и притеснения, които те задушават. Силата на природата ще е с теб и ще те води по най-красивия начин, за да ти служи – като истински балсам за душата, и ще укрепва непрестанно духа ти по най-неповторимия начин. Докато го проумееш, магията ще се случва и ще бъде с теб с усмивка!

 

WishBOX - Мечти в действие!