ВходКрасотата на БългарияПубликувано на: 22.09.2015

Автор: Стоян Иванов

България не е само корупция, бедност и източник на емигранти. България има и друго лице – забележителна природа и богато културно-историческо наследство, пишат няколко германски издания.

 

1.Антични находки

Българската столица изправя археолозите пред истинска загадка, пише германската агенция ДПА в репортаж от София. Край площад "Св. Неделя" археолозите се натъкват на останки от масивна сграда, за която експертите изказват две предположения: че стените могат да се окажат части от двореца на римския император Константин Велики, или че това са останки от обществена баня от римско време, т.нар. Сердикийски терми.  

Римският император Константин Първи напуска Сердика, след като решава да премести столицата на Византия в Константинопол, наречен на негово име, припомня ДПА. В тази връзка те посочват, че България е страна с богато културно-историческо наследство.

 

2.Там, където е живял Орфей

Германският ежедневник "Тагесшпигел" (ТШ) се възхищава на природните красоти на България. Който реши да се разходи из българските планини, не само ще открие впечатляващи местности, но и ще се натъкне на невероятни истории, посочва изданието. Например, легендата за древния тракийски певец Орфей, живял в планината Родопи в южна България. Песните му укротявали дивите животни, умилостивявали боговете и карали дори камъните да омекват, гласи легендата.

В Родопите се намира и един истински природен феномен - Триградското ждрело. Скалният пролом на Триградската река, чиито води падат от 42 метра, изчезвайки в истински подземен лабиринт, не отстъпва по нищо на легендата за реката Стикс в царството на Хадес от древногръцката митология. Всичко, което попадне във водите на Триградската река никога повече не се появява. По същия начин безследно изчезнаха и двама водолази от състава на голяма експедиция през 70-те години в България, която трябваше да изследва мястото.

 

 

3.Пловдив - културна столица на Европа 2019

Съчетание от градска среда, природа и култура - така германското издание описва Пловдив, избран за европейска културна столица през 2019 година. Старият град представлява ансамбъл от прекрасни стари къщи от епохата на Българското Възраждане, строени през първата половина на 19 век от богати търговски фамилии. В средата на пешеходната зона зее огромна яма: когато навремето решили да копаят за нов подлез, строителите се натъкнали на каменни колони и плочи - Античния стадион от римско време, който някога побирал 30 хиляди души.

 

 

Хиляди посетители годишно привличат и Стобските пирамиди - скалните образувания над село Стоб в Западния дял на Рила. Планината води името си от "многоводие" - многоводна планина.

 

 

 В Рила има 280 езера и множество минерални извори. Легендата гласи, че Рила била красива девойка, която се влюбила в момъка Пирин. Двамата се оженили, но ги застигнала тежка магия, която ги вкаменила. Така и до ден днешен Рила и Пирин лежат един до друг, целите от камък.

 

Национален парк "Рила" с едно от красивите си езера

 

4. Сребро за България

От публикация в специализирания портал tourstik-aktuell.de научаваме, че българските хотели държат второто място по хигиена в Европа.

Изследване на сайта Hotel.de е показало, че най-чистите хотелски стаи на Стария континент са в Словакия, която получава 8,75 от възможни 10 точки. След нея се нареждат България и Швейцария - съответно с резултати 8,70 и 8,66 точки.

 

Източник: DW-Deutschland

 

WishBOX - Мечти в действие!